Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

(Yüze Karşı Uygulanan İdari Para Cezalarının Kesin Olduğunu Düzenleyen) 2918 Sayılı Kanunun 115/4’üncü Maddesi Hükmünün İptaline İlişkin Anayasa Mahkemesi Kararı Üzerine Bir İnceleme

Coşkun Özbudak

Makalede, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen KTK’nın 115’inci maddesinin son fıkrasının, “116’ncı maddede öngörülen itiraza ilişkin hüküm saklı kalmak üzere para cezaları ile ..." ibaresi kapsamında ve ilgili mevzuat bağlamında idari para cezalarının yargısal denetimi konusu incelenmiştir.

Anayasa Mahkemesi, 2918 sayılı Kanun, Kabahatler Kanunu, hukuk devleti, idari para cezası, itiraz, kanun yolu.

1- Giriş

Bilindiği gibi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu nun (KTK) 115’inci maddesinin 4’üncü fıkrasında; "116’ncı maddede öngörülen itiraza ilişkin hüküm saklı kalmak üzere, para cezaları ile mahkemelerce verilen ve sadece hafif para cezalarına ait olan hükümler kesindir" düzenlemesi yer almaktadır.

Bu hüküm gereğince, KTK'nın 116’ncı maddesi haricindeki idari para cezası uygulamalarına karşı itiraz mümkün olamamaktadır. Diğer bir deyişle KTK kapsamındaki kural ihlallerinden dolayı yüze karşı düzenlenen idari para cezası tutanakları kesin olup, itiraz mümkün değildir.

Bu düzenlemenin her şeyden önce, hukukun genel ilkelerine, Anayasanın hukuk devleti ilkesine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6’ncı maddesindeki adil yargılanma hakkına aykırı olduğu savunulagelmiştir1.