Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İştirak Halinde İşlenen Suçlarda Çocuklarla 
Yetişkinler CMK’nın 250’nci Maddesi ile Yetkili ve Görevli Ağır Ceza Mahkemelerinde Yargılanabilir Mi?

Çetin ARSLAN

22.07.2010 tarih ve 6008 sayılı “Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 10. maddesinin A bendinin 1 numaralı alt bendiyle 12.04.1991 tarih ve 3713 sayılı “Terörle Mücadele Kanunu”nun 9. maddesinin 1. fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmış ve aynı Kanun’un 8. maddesiyle CMK’nın 250. maddesine 4. fıkra olarak; “Çocuklar, bu madde hükümleri uyarınca kurulan mahkemelerde yargılanamazlar ve bu mahkemelere özgü soruşturma ve kovuşturma hükümleri çocuklar bakımından uygulanmaz.” hükmü eklenmiştir. Çalışmamızda anılan değişiklik güncel Yargıtay uygulamasından hareketle kısaca değerlendirilecektir.

Çocuk Mahkemesi, Terörle Mücadele Kanunu, Özel Yetkili Mahkeme, 6008 sayılı Kanun, Görevsizlik Kararı

I. KARARA KONU OLAYIN ÖZETİ

Suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde uyuşturucu madde ticareti yapma suçundan sanıklar S. Ö, M. Y, T. Ö, S. Y, İ. A, D. A, A. A, U. Y. ve R. Y. hakkında CMK md. 250 ile görevli Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yapılan yargılama sonucu, 07.01.2010 tarihinde 2009/26 esas ve 2010/1 karar sayı ile sanıklar U. Y. ve R. Y. hakkında beraat, diğer sanıklar hakkında uyuşturucu madde ticareti yapma suçundan mahkûmiyet hükümleri kurulmuş; sanıklar U. Y. ve R. Y. hakkındaki hükümler Cumhuriyet savcıları ile avukatlık ücreti yönünden sanıkların müdafii, sanık M. Y. hakkındaki hüküm Cumhuriyet savcıları ve sanığın müdafii, diğer sanıklar hakkındaki hükümler ise sanıkların müdafileri ile sanık S. Ö. tarafından temyiz edilmiştir4.

II. ÇÖZÜMÜ GEREKEN HUKUKÎ SORUN

25.07.2010 tarih ve 27652 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren 6008 sayılı Kanunun 8. maddesiyle5; 5271 sayılı Kanunun 250. maddesine 4. fıkra olarak eklenen, “Çocuklar, bu madde hükümleri uyarınca kurulan mahkemelerde yargılanamazlar ve bu mahkemelere özgü soruşturma ve kovuşturma hükümleri çocuklar bakımından uygulanmaz.” hükmünün yetişkinlerle birlikte terör suçu işlenmesi nedeniyle aralarında bağlantı bulunan suçlarda da uygulama alanı bulup bulmayacağına ilişkindir.

III. AŞAMALARINA GÖRE MERCİ GÖRÜŞLERİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca düzenlenen tebliğnamede sanıklar S. Ö, M. Y, U. Y. ve R. Y. hakkındaki hükümlerin bozulması, diğer sanıklara ilişkin hükümlerin onanması talep etmiştir.