Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türkiye Futbol Federasyonu Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Hakkında Bazı Düşünceler

Considerations about the Turkish Football Federation Dispute Resolution Board Proceedings

Ersin ERDOĞAN, Selin YEŞİLDAL

Bu çalışmada, Türkiye Futbol Federasyonu Uyuşmazlık Çözüm Kurulunun yargılama yetkisine ilişkin dört husus 5894 sayılı “Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun”, Türkiye Futbol Federasyonu Statüsü ve Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Talimatı kapsamında tartışılmıştır. Çalışmada ilk olarak Uyuşmazlık Çözüm Kurulunun hukuki niteliği ve yargılama yetkisi belirlenmiş ve bu kapsamda kurulun yargılama sürecinde uygulayacağı usul kuralları hakkında bilgi verilmiştir. İkinci olarak Uyuşmazlık Çözüm Kurulunun çözümlemekle münhasıran yetkili kılındığı uyuşmazlıklar hakkında bilgi verilmiş ve kurulun münhasır yetkisinin kaynağı tartışılmıştır. Üçüncü olarak, Uyuşmazlık Çözüm Kurulunun futbolla ilgili sözleşmelerden kaynaklanan yabancı unsurlu uyuşmazlıklarda taraflarca hakem heyeti olarak yetkilendirilip yetkilendirilemeyeceği meselesine değinilmiştir. Son bölümde ise Uyuşmazlık Çözüm Kurulunun ihtiyari tahkim kurulu sıfatıyla verdiği kararlara karşı tarafların doğrudan iptal davası açıp açamayacakları hususu tartışılmıştır.

Türkiye Futbol Federasyonu Uyuşmazlık Çözüm Kurulu,Tahkim,Zorunlu Tahkim,Futbolla İlgili Sözleşmelerden Kaynaklanan Uyuşmazlıklar,İptal Davası.

In this study, four issues related to the jurisdiction of the Dispute Resolution Board of the Turkish Football Federation were discussed within the scope of the “Law on the Establishment and Duties of the Turkish Football Federation” No. 5894, the Status of the Turkish Football Federation and the Instructions of the Dispute Resolution Board. In the study, firstly, the legal nature and jurisdiction of the Dispute Resolution Board have been determined and in this context, information have been given about the procedural rules to be applied by the board in the trial process. Secondly, information was given about the disputes that the Dispute Resolution Board has been exclusively authorized to resolve and the source of the exclusive authority of the board was discussed. Thirdly, the issue of whether the Dispute Resolution Board can be authorized by the parties as an arbitral tribunal in disputes with foreign elements arising from football-related contracts was touched upon. In the last section, the issue of whether the parties can file a direct annulment lawsuit against the decisions made by the Dispute Resolution Board as the discretionary arbitration board is discussed.

Turkish Football Federation Dispute Resolution Board,Arbitration,Mandatory Arbitration,Disputes Arising from Football-Related Contracts,Annulment of Arbitral Award.

GİRİŞ

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (UÇK), 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un 5’inci maddesinin birinci fıkrasında sayılan ilk derece hukuk kurullarındandır. 5894 sayılı Kanun’da UÇK’nın ilk derece hukuk kurulu olduğu belirtilmiş olmasına rağmen kurulun görev ve yetkilerine ilişkin düzenlemeler ile kurulun yargılama usul ve esasları bu Kanun’da açıkça düzenlenmemiştir. Bununla birlikte, 5894 sayılı Kanun’un 5’inci maddesinin dördüncü fıkrasının son cümlesi uyarınca kurulun çalışma usul ve esaslarının TFF Statüsü ve UÇK Talimatı ile düzenleneceği hüküm altına alınmıştır. TFF Statüsü’nün 56’ncı maddesinin üçüncü fıkrasında ise UÇK’nın çalışma usul ve esaslarının Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Talimatı ile belirleneceği ifade edilmiştir.

İlk olarak ifade edilmesi gerekir ki UÇK’nın yargılama görev ve yetkisi kurulun oluşturulduğu günden bugüne birden fazla kez değişikliğe uğramıştır. UÇK, oluşturulduğu ilk dönemde futbolla ilgili sözleşmelerden kaynaklanan uyuşmazlıklarda münhasıran yetkili bir kurul iken günümüzde UÇK’nın yetkisi, uyuşmazlığın konusu dikkate alınarak ihtiyari yetki ve münhasır yetki olmak üzere iki kategoride incelenmektedir. UÇK’nın ihtiyari yetkisinin kaynağını tarafların iradesi oluşturmakta iken TFF Statüsü ve UÇK Talimatı’nda yer alan düzenlemelerle UÇK’nın sportif cezalar ve yetiştirme tazminatından kaynaklanan uyuşmazlıklar bakımından münhasıran yetkili olduğu belirtilmiştir. Diğer bir ifadeyle sportif cezalar ve yetiştirme tazminatına ilişkin uyuşmazlıkların çözümlenebilmesi için taraflar devlet mahkemelerinde dava açamazlar, ihtiyari tahkime başvuramazlar veya aralarındaki uyuşmazlığı herhangi bir alternatif uyuşmazlık çözüm yolu ile çözümleyemezler.

UÇK Talimatı’nın “Uygulanacak Usul Kuralları” başlıklı 15’inci maddesinde, “Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, yargılama sürecinde işbu talimatta geçen usul kuralları ile yargılamaya ilişkin diğer mevzuatın bu talimata aykırı olmayan hükümlerini uygular.”düzenlemesi yer almaktadır. İlgili düzenleme kapsamında, UÇK’nın yargılama sürecinde UÇK Talimatı’nda yer alan usul kuralları yanında uygulanması gereken diğer usul kuralları açık bir şekilde belirtilmemiştir. Bu kapsamda, “yargılamaya ilişkin diğer mevzuat” ifadesinden ne anlaşılması gerektiği ortaya konulmalıdır. Bu ise UÇK’nın hukuki niteliğinin ve yargılama yetkisinin tespit edilmesini gerektirir.