Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yalçın - Türkiye Kararı (24 Eylül 2009)

Muharrem TÜTÜNCÜ

Başvuran, devam eden yargılanma sürecindeki 8 yıl 9 aylık tutukluluğun sözleşmenin 5. maddesinin 3. fıkrasını ihlal ettiği iddiasıyla AİHM’ye başvurmuştur.

AİHS Madde 5/3, Makul Süre.

Başvuran yasadışı örgüt Hizbullah üyesi olduğu iddiasıyla 9 Haziran 2000’de yakalanıp gözaltına alınmış; 19 Haziran 2000’de de tutuklanmıştır. Hakkında “güç kullanarak anayasal düzeni yıkmaya teşebbüsten” kamu davası açılmıştır. Yargılaması devam eden başvuran hakkında sürekli olarak tutukluluk halinin devamına karar verilmiş, başvuranın yaptığı itirazlar reddedilmiştir. Son olarak Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi 7 Ağustos 2008’de aynı doğrultudaki kararını yinelemiştir.

Başvuran uzun tutukluluk süresinin AİHS md. 5/3’ü ihlal ettiğini ileri sürmekle birlikte, gözaltı süresi ve koşulları ile ön soruşturma sırasında haksız yargılama ve avukat yardımı almamasından şikâyetçidir. (5/2, 5/3, 6/1, 6/3)

Mahkeme gözaltı süresine ilişkin iddiayı 6 ay kuralının ihlali gerekçesiyle; sözleşmenin 6/1 ve 6/3. maddelerine ilişkin iddiaları da davanın derdest olmasını dikkate alıp vaktinden önce başvurulmuş olduğunu göz önünde bulundurarak, iç hukuk yollarının tüketilmemesi sebebiyle reddetmiştir.