Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

GENCON 22

GENCON 22

M. Fehmi ÜLGENER

GENCON 22 çarter-partisi 2022 yılının ilk yarısında dokümantasyon komitesi tarafından kabul edilmiştir. Bu çalışmanın konusu GENCON 22 ile getirilen yeniliklere dair ilk izlenimlerdir.

GENCON 22, GENCON 94, Çarter-parti, Donatan, Yolculuk Çarteri Sözleşmesi.

GENCON 22 charter was adopted by the documentation committee in early 2022. The subject of this study is the first impressions on revisions brought by the GENCON 22.

GENCON 22, GENCON 94, Charterparty, Shipowner, Voyage Charter.

GİRİŞ

Alt komite çalışmalarına BIMCO adına gözlemci olarak katılmış bulunduğum GENCON 22 çarter-partisi bilindiği üzere 2022 yılının ilk yarısında dokümantasyon komitesi tarafından kabul edilmiş olup denizcilik piyasalarına sunulmuştur.

Dokümantasyon komitesi toplantılarında çeşitli defalar dile getirmiş olduğum üzere GENCON çarterpartisinin yeni formu kaleme alınırken bu çarter-partinin başta gelen özellikleri olan

- ufak ve orta boyda donatanlara yönelik

- kolayca ve sıklıkla kullanılabilen, bundan dolayı fazla komplike olmayan

yapı gözden kaçırılmış ve ortaya bir zaman çarter-partisinin detaylı ve karmaşık yapısını aratmayacak bir metin çıkmıştır. Bu sebeple büyük ve kurumsal donatanlar haricinde kalanların kullanımında bazı zorluklarla karşılaşabileceği bir oluşum meydana gelmiştir. Ancak hemen ifade edelim ki, belirtilen sakıncasının yanında, yeni form bir çok konuda önemli denilebilecek kurallar getirmektedir.

GENCON 22 formunun bir önceki 94 formuna göre benzerlikleri olduğu gibi önemli farkları da bulunmaktadır. Aşağıda uygulama bakımından önem arzeden iki konudaki düzen mukayeseli bir şekilde okuyucunun dikkatine sunulmaktadır.