Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Suça Sürüklenmiş Çocukları Koruma 
Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezleri, Türkiye Amerika Örneklerinin İncelenmesi

Münevver MERTOĞLU

Suça sürüklenmiş çocukların eğitim ve rehabilitasyonlarının sağlanarak topluma kazandırılmaları öncelikle ele alınması gereken önemli bir konudur. Çeşitli nedenlerle suça karışmış ancak 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun 11 ve 21. Maddeleri gereği tutuklama kararı verilmeyip, mahkemece hakkında «güvenlik tedbiri»ne karar verilen çocukların koruma, eğitim ve rehabilitasyonlarının sağlanacağı özel merkezlere ihtiyaç vardır. Türkiye’de çok sınırlı sayıda bulunan «Çocuk Koruma, Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezleri»nin yaygınlaştırılıp amaca uygun faaliyet göstermesi sağlanmalıdır. Söz konusu merkezlerde çocukların rehabilitasyonları yanında özellikle zorunlu eğitim çağında olanların örgün eğitimden mahrum edilmemeleri bu çocukların yeniden topluma kazandırılmaları bakımından önemlidir. Bu amaçla, Amerika’da faaliyet gösteren «Portage -Geauga County US Juvenile Detention Center» (Çocuk Gözaltı Merkezi) da 2006 yılında araştırmacı tarafından incelemelerde bulunularak suça karışmış çocuklar için Türkiye’de açılacak olan merkezlerin faaliyetleri ile ilgili öneriler sunulmaya çalışılmıştır.

Çocuk, Suç, Eğitim.

GİRİŞ

Çeşitli nedenlerle suça sürüklenen çocukların korunması, rehabilitasyonu ve eğitimi, topluma kazandırılması için önemlidir.

2007 yılında, Türkiye’de TCK ve Özel Kanunlar uyarınca ceza mahkemelerine açılan dava sayısı ve yaş grubuna göre sanık çocuk sayısı, 12-14 yaş arasında 26216, 15-17 yaşları arasında 85062’dir. Her iki yaş grubunda bu sayının 891’inin kasten adam öldürme suçu olması ürkütücüdür (TÜİK, 2007).

Suça sürüklenen çocukların korunması, rehabilitasyon ve eğitimi ile ilgili kurumların, Türkiye ve Amerika örneklerini incelemeden önce “çocuk” ve “suç” kavramlarına kısaca değinmek gerekir.