Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yunan Hukukunda Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesi

Christos MYLONOPOULOS


Yunan Anayasası’nın 19.uncu maddesi uyarınca, haberleşme hürriyeti ve gizliliği mutlak dokunulmaz bir haktır. Bu hakkın sınırlandırılması sadece kanunda düzenlenen belli koşullarla, sadece Adliye tarafından ulusal güvenliği koruma ve çok ağır suçların soruşturulması amacıyla mümkündür. Bu nedenle haberleşmenin gizliliğinin ihlâli ve kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması ağır bir cürüm olarak 5 ila 10 yıl hapis cezası ile cezalandırılır (Yunan Ceza Kanunu, m. 370a). Bu maddeye göre konuşmaların dinlenmesi herhangi bir şekilde – teknik aletlerle veya direkt bir kişi tarafından – gerçekleştirilebilir.

Anayasadaki hakların ihlâli ile elde edilen delillerin kullanılması Anayasa tarafından yasaklanmıştır. Delil kullanma yasağı aynı şekilde Yunan Ceza Muhakemesi Kanunu’nda bir suç ile elde edilen deliller için öngörülmektedir (m. 177/ 2).

Anayasa’nın 19.uncu maddesi uyarınca haberleşmenin hürriyeti ve gizliliğini korumak için “Telekomünikasyon Gizliliği Koruma Kurumu” oluşturulmuştur. Bu kurum re’sen ve başvuru üzerine teknik teşkilatların, arşivlerin, veri bankalarının, Ulusal İstihbarat Servisi belgelerinin ve telekomünikasyon hizmet alanında çalışan şirketlerin denetimini yapmaktadır. Telekomünikasyon gizliliği ihlâlinde kullanılan aletler ve araçlara, bu kurum tarafından el konulabilir.