Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sunum (Türkçe)

Seda YILDIRIM

Finlandiya vatandaşı Raninen’in askerlik veya onun yerine geçen alternatif kamu hizmetini yerine getirmek istememesi. Bu nedenle yargılanması sırasında kelepçelenmesi, özel hayata saygısızlık iddiasıyla açılan davaya ilişkin mahkeme kararı.

Askerlik Fikrine Karşı Çıkmak, Özel Hayatın İhlali, Kelepçeleme.

OLAY

Finlandiya vatandaşı olan başvuru sahibi Raninen askerlik veya onun yerine geçen alternatif kamu hizmetini yerine getirmek istemeyen bir kişidir.

Raninen askerlik yoklaması için askerlik şubesine çağrılır ve Raninen askerliğini erteletir. Ancak askerlik fikrine karşı olduğunu askerlik şubesine bildirir ve yazılı – sözlü olarak daha sonra yine tekrarlar. Askerlik görevini yerine getirmeme suçunu işlemesi şüphesiyle gözaltına alınır.

Bu sebeple defalarca mahkum olur serbest bırakılır tekrar yakalanır ve tekrar mahkum edilir; yakalama işleminden birisi sonrası kelepçelenir, tutukluluğu boyunca diğer sanıklardan izole edilerek ayrı bir yerde tutulur ve yetkililerce tanımlanamamış psikolojik bir problemden dolayı askerlik veya yerine geçen bir kamu görevini yerine getirmeye geçici olarak uygun değil bir kişi olarak tanımlanır.