Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

AİHM Karar Değerlendirmesi

Başak ELMACI

Doçentlik unvanının geç verilmesi nedeniyle kişinin uğradığı zararların tazmininde yasal süreçlerin ağır işlemesine ilişkin AİHM kararı. Türkiye hükümetine verilen tazminat cezalarına ilişkin değerlendirme.

Doçentlik Unvanının Verilmemesi, İç Hukuk Yollarının Tüketilmesi, Maddi Tazminat Miktarıyla İhlal Arasında Bir İlliyet Bağı.

A. Uyuşmazlık Konusu

Doçentlik unvanının geç verilmesi nedeniyle kişinin uğradığı zararların tazmini uyuşmazlık konusunu oluşturmaktadır.

B. İç Hukuktaki Süreç

Kişi, akademik çalışmalarının Almanca ağırlıklı olduğu gerekçesiyle jürinin Almanca bilen üyelerden oluşmasını Üniversitelerarası Kurul’dan talep etmiştir. Bu talebi reddedilmiştir. Bunun üzerine kişi Danıştay Sekizinci Dairesine bu işlemin iptali için başvurmuştur. Ancak bu başvuru da reddedilmiştir. Bundan sonra kişi Danıştay Genel Kurulu’na başvuruda bulunmuş ve Danıştay Genel Kurulu Danıştay Sekizinci Dairesi’nin kararını bozmuştur. 2 Haziran 1999’da üniversitede Almanca bilen profesör olmaması nedeniyle bir Alman ve yabancı dili İngilizce olan iki profesör jüri üyesi olarak Üniversitelerarası Kurul tarafından atanmıştır. 6 Temmuz 1996 tarihinde jüri kişinin doçentliğinin reddine karar vermiştir. Sadece Alman jüri üyesi olumlu oy kullanmıştır. Bunun üzerine kişi 6 Temmuz ve 2 Haziran tarihli kararlar için iptal davası açmıştır. Danıştay Sekizinci Dairesi söz konusu işlemleri iptal etmiştir. 17 Kasım 2003 tarihinde jüri başvurana doçentlik unvanını vermiştir.

C. İddia

Kişi, hakkettiği doçentlik unvanının verilmemesinin AİHS’nin 6/1. maddesi kapsamındaki “makul süreye” aykırılık teşkil ettiğini, AİHS’nin 14’üncü maddesi kapsamında diğer meslektaşları yanında ayrımcılığa uğradığını iddia etmektedir. Ayrıca 27.550 € maddi, 20.000 € manevi tazminat ve yargılama masraf ve giderleri için 5.320 € talep etmektedir.