Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İnternet Bankacılığı Sisteminde GSM Şirketlerinin Bankalara ve Mevduat Sahiplerine Karşı Konumu Hakkında 02.04.2018 Tarih, 2016/6770 Esas, 2018/2284 Karar Sayılı Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Kararının İncelenmesi

Berna ŞAHİNTÜRK ÇINAR

Yargıtay 11. HD, 02.04.2018, E. 2016/6770, K. 2018/22841

I. Olayın Özeti

Davacı banka ve davalı aleyhine, dava dışı banka müşterisinin hesabından üçüncü kişilerce, bilgisi ve rızası dışında, internet şubesi vasıtasıyla para çekildiği ve çekilen miktarın tazmin edilmesi gerektiği iddiası ile dava açılmıştır. Söz konusu dava banka aleyhine sonuçlanmış ve dava dışı müşteriye icra yoluyla ödeme yapılmıştır. Bunun üzerine davacı banka, müşteriye ait sim kartın kendilerinin bilgisi dışında değiştirildiği, internet bankacılığında kullanılan şifrenin GSM şirketi1 tarafından gönderildiği, onay kodunun dolandırıcıların eline geçmesinde GSM şirketinin kusurlu olduğu, bayisi tarafından gerçekleştirilen işlemlerden şirketin sorumlu olacağı gerekçesiyle ve zararının karşılanması amacıyla GSM şirketi aleyhine dava açmıştır. Davalı GSM şirketi ise dava dışı banka müşterisi tarafından açılan davada kendisinin kusurlu bulunmadığını, sim kart değişikliğinin bayisi tarafından yapıldığını, bayi ile arasındaki sözleşme gereği bağımlılık ilişkilerinin bulunmadığını ve bu nedenle bayinin haksız fiillerinden sorumlu olmadığını belirterek davanın reddini talep etmiştir.

II. Mercilerin Görüşleri

Yerel mahkeme; bankanın müşteriye ait parayı muhafaza ve iade yükümlülüğü bulunduğunu, bu amaçla teknolojinin gereği olan güvenlik önlemlerinin banka tarafından eksiksiz olarak yerine getirilmediğini ve haksız fiilin internet bankacılığı vasıtasıyla gerçekleştirilmiş olması sebepleriyle bankanın %70 asli kusurlu olduğunu; buna karşın sim kart ve şifre onayı işlemleri GSM şirketi tarafından gereği gibi kontrol edilemediğinden bankayı zarara uğrattığı için şirketin %30 tali kusurlu olduğunu belirleyerek davanın kısmen kabulüne karar vermiştir.