Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yazılı ve Görsel Basın için Verilen Yayın Yasakları ve Koşulları

Coşkun Ongun

Çalışmamızda yazılı ve görsel basın araçları için verilen yayın yasağı kararlarının hukuki temelleri anlatılmakta ve hangi hallerde yayın yasağı kararının verileceği Anayasa başta olmak üzere ilgili yasaların maddeleri ele alınarak irdelenmektedir. Konunun güncelliği göz önünde bulundurularak konuyla bağlantılı bazı olaylara da bu yazıda yer verilmiştir.

Basın Özgürlüğü , Anayasal Güvence, Yayın Yasağı, Yazılı ve Görsel Basın, Yayın İlkeleri, Yargıyı Etkileme, Mahkeme Kararı, Gazete, Radyo, Televizyon (TV) ve İnternet Yayınları.

Kamuoyunun gündemi son günlerde sarsıcı diye nitelenebilecek olaylarla sürekli değişmektedir. Siyasi iktidarın attığı kimi adımlar, kapsamlı polis operasyonları, işlenen askeri suçlar, çetelerin yasa dışı etkinlikleri, ele geçirilen ve terör eylemlerinde kullanılacağına kesin gözüyle bakılan dökümanlar…

Gündemi belirleyen ve toplumu yakından ilgilendiren bu olayların gelişim sürecini takip ettiğimiz biricik araç, yazılı ve görsel basın organlarıdır. Basın organları olayları kamuoyuna aktarma görevini yerine getirirken birçok zorlukla karşılaşmaktadır. Akla ilkin fiziki engeller gelmektedir. Basın yayın görevlileri kimi zaman bir savaş ortamında haberi izleyicisine sunmakta kimi zaman da gazetecilik kimliğini gizleyerek doğrudan olayın ya da olgunun bir parçasıymış gibi bilgilendirme görevini yerine getirmektedir.

Bu yazının konusu fiziki değil; hukuki engellerdir. Son zamanlarda yaşanan olaylarda uygulanan yayın yasaklarının hukukumuzdaki dayanak maddeleri üzerinde durularak konu aydınlatılmaya çalışılacaktır.