Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Taş Atan Çocukların Yargılanması

Esra ALAN

Terörle Mücadele, “Taş Atan Çocuklar Yasa Tasarısı”, Çocuk Mahkemesi.

I. Olayın Özeti

PKK terör örgütü üst düzey yönetimi tarafından örgüt güdümünde çeşitli basın yayın organları ve internet aracılığıyla örgüt elebaşısı Abdullah Öcalan'a hükümlü olarak bulunduğu İmralı Ceza İnfaz Kurumu'nda sözde şiddet ve işkence uygulandığı bahane edilerek, terör örgütünü destekleyenler Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın 20.10.2008 tarihinde Diyarbakır'a yaptığı ziyareti protesto etmek amacıyla yasadışı gösteri yapmışlardır. Bu gösteriler esnasında Diyarbakır İli'nin çeşitli bölgelerinde güvenlik güçlerine ve araçlarına, iş yerlerini açan vatandaşların iş yerlerine yönelik örgüt yanlısı kitleler tarafından molotof kokteyli atma ve taşlı saldırıda bulunma eylemlerinde bulunulmuştur. 21.10.2008 günü saat 18:00 sıralarında Bağlar ilçesi 5 Nisan mahallesi Teymen caddesi üzerinde toplanan grubun cadde üzerinde lastik yakıp yolu çöp konteynırları ile tarafiğe kapattıkları ve aynı zamanda yüzleri tanınmayacak şekilde kapalı bazı şahısların terör örgütü lehine yasadışı sloganlar attıkları tespit edilmiştir. 1991 doğumlu sanık C.B. 1992 doğumlu sanık K.B. ve 1993 doğumlu sanık S. Ö.'nün de bu gösterilere aktif bir şekilde katıldıkları tespit edilmiştir.

II. Çözümü Gereken Hukuki Sorun

Somut olayda belirtilen eylemlere katılan sanıklar terör örgütü adına bu eylemleri gerçekleştirmiş olurlar mı? “Terörle Mücadele Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın yürürlüğe girmesi durumunda sanık çocukların durumu ne olur?

III. Mercilerin Görüşü

IV. Görüşümüz

Bilindiği gibi, Terörle Mücadele Kanununun12. maddesinin 2. fıkrasına göre, “Terör örgütüne mensup olmasa dahi örgüt adına suç işleyenler de örgüt suçlusu sayılır ve örgüt mensupları gibi cezalandırılır.” Aynı Kanunun 29.06.2006 tarihinde 5532 sayılı Kanunla değişik 9. maddesi de, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlarla ilgili davalara, 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 250. maddesinin birinci fıkrasında gösterilen ağır ceza mahkemelerinde bakılacağını ve bu suçlardan dolayı on beş yaşın üzerindeki çocuklar hakkında açılan kamu davalarının da bu mahkemelerde görüleceğini belirtmektedir. Yani, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 250. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen ağır ceza mahkemelerinde bu çocukların yargılaması yapılacaktır.