Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Caiz Olmayan Ajan Provokatör Kullanımı ve Sonuçları

Yeşim ÜLKER

Caiz Olmayan Ajan Provakatör, Adil Yargılanma Hakkı.

Yapacağım konuşmada Avrupa İnsan Haklari Sözlesmesi'nin 6. Maddesine göre adil yargilanma hakkini ele alacagim. Caiz olmayan ajan provokatör kullanimi ve buna dayanarak elde edilen delillerin mahkemede kullanilmasi bu hakki ihlal etmektedir. Avrupa insan haklari mahkemesine bu konuda bir cok basvuruda bulunulmustur. En son bes Subat 2008 tarinhindeki karariyla avrupa insan haklari mahkemesi bu konudaki ilkelerini tekrar vurgulamistir. Basvuran litvanyali savci, bir polis tarafindan sivil ajan kanaliyla rüsvet karsiligi bir beraat karari cikarmaya tahrik edilmistir. Polisin gerekcesi sadece savci hakkindaki bazi söylentilerdir. Ellerinde bu söylentilerden baska hic bir delil bulunmamaktadir. Basta bu anlasmaya yanasmayan savci israrla süren tahriklere sonunda yenik düsmesinden dolayi 19 ay ve 6 gün hapis cezasina carptirilmistir. Avrupa insan haklari mahkemesi polisin bu yaklasimini caiz olmayan ajan provokatör vakasi olarak degerlendirerek Litvanya devletini 30.000 Euro tazminat ödemeye mahkum etmistir.

Avrupa insan haklari mahkemesince kanuna ayriki davranislarla basetmesi ne kadar güc olursa olsun, ajan provokatör kullanimi sadece belirli sartlar altinda caizdir. Avrupa insan haklari mahkemesinin bu konudaki en temel iki ilkesini sunduktan sonra almanyadaki yargitaya denk yüksek mahkemeleri tarafindan hangi sekilde uygulandiklarini aciklayacagim.

İlke bir: Bir sahis hakkinda hic bir süphe olmaksizin devlet tarafindan ajan provokatör yardimiyla aslinda islemeyecegi bir suca tahrik edilirse bu ajan provokatör kullanimi caiz degildir ve avrupa insan haklari anlasmasinin 6. Maddesini ihlal eder. Bir sahistan süphe duymak icin söylentiler yetersizdir.