Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Azınlık Vakıflarının Mal Edinme Hakkı

Serhan TEKİN

Azınlık, Öakıf, AİHS Ek: 1 Nolu Protokol

Başvuran 1832 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişah fermanıyla kurulmuş bir vakıftır. Vakfın statüsü Lozan Antlaşması’nın dini azınlık cemaatleri için kamu hizmeti veren eski vakıfların korunmasına ilişkin hükümlerine uygundur.

Başvuran 11 Ekim 1955 tarihinde İstanbul Şişli’deki bitişik üç evden oluşan toplam 266 m1yüzölçümlü bir taşınmazı hibe yoluyla edinmiştir. Sözkonusu bu taşınmazlar tapu sicil kaydına başvuran adına tescil edilmiştir.

İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Yargıtay Genel Kurulu’nun 8 Mayıs 1974 tarihli içtihadına atfen başvuran vakfın taşınmazlara ilişkin malik sıfatının iptal edilmesi ve mülkiyetin tapu siciline eski sahibi adına kaydedilmesi talebiyle 8 Ekim 1998 tarihinde Şişli Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurmuştur. Talebini desteklemek için, özellikle başvuranın taşınmaz mal edinme ehliyetinin olmadığını ileri sürmüştür. Ayrıca, söz konusu taşınmazlar, temyiz mahkemesinin eski içtihadına göre vakfın hukuki statüsü olan vakıfname olarak kabul edilen 1936 tarihli beyannamede yer almadığından, ilgili mülkiyet haklarını kazanamamıştır. Hazine bu şekilde taşınmazların eski malikleri adına yeniden tescilini istemiştir.