Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Profesyonel Ağır Vasıta Şoförlerinin Çalışma ve Dinlenme Sürelerinin Belirlenmesi

Öcal Kemal Evren

Ülkemizde trafik kazalarının sıklığı önemli bir sorun oluşturmakta; trafik kazalarının yarattığı olumsuz etkilerin aşılmasında, şoförlüğü meslek edinmiş kişilerin uzun saatler boyunca araç kullanmasının engellenmesi etkili bir çözüm yolu olarak göze çarpmaktadır. Bu bağlamda gerek iş mevzuatı içinde gerek trafik mevzuatı içinde, çalışma sürelerinin günlük ve haftalık olarak sınırlanması, molaların adet ve sıklık olarak uzatılmasına, hafta tatilline ilişkin bir takım farklı düzenlemelere yer verilmiştir.

Şoför, çalışma süresi, mola, ağır vasıta sürücüsü, AETR Sözleşmesi

Giriş

Ülkemizde trafik kazalarının yarattığı maddi ve manevi kayıpların büyüklüğü herkesin malumudur. Çok basit tedbirlerle veya ufacık bir dikkat ile önlenebilecek bu kazalar ne yazık ki, yeri doldurulamaz zararlara yol açmaktadır. Yakınlarını kaybeden insanların çektikleri maddi ve manevi zorluklar herkesin gözü önünde yaşanan olgulardır. Ancak bir de geri planda, herkesin bilmediği kalemlerin de üst üste konmasıyla trafik kazalarının ne kadar önemli bir sorun olduğu ortaya çıkmaktadır. Örneğin, meydana gelen bir trafik kazası; olaya karışanlardan birinin veya her ikisinin işçi olmasıyla iş kazası kimliği de kazanmakta, bu da beraberinde yeni külfetler getirmektedir. Yine sigorta hukuku çerçevesinde, önemli ödeme kalemleri ortaya çıkabilmektedir. Bundan başka, malın teslim edilemeyişi veya kazanın firmanın adını kötülemesi gibi problemler de uğraşılması gereken başkaca sıkıntılar olarak göze çarpmaktadır.

Bu bağlamda trafik kazalarının nedenlerinin ortadan kaldırılması toplumumuzu oluşturan her bir bireyin amaçlarından birini teşkil etmelidir. Trafik kazalarına yol açan pek çok neden bulunmakla birlikte, konumuz anlamında dikkat çeken neden uykusuz ve yorgun araç kullanımıdır. Bu nedenin ortadan kaldırılabilmesi amacıyla pek çok uluslararası ve ulusal kural yürürlüğe konmuştur.

Öte taraftan profesyonel ağır vasıta şoförleri nin, iş sözleşmesi yle bir işveren e bağlı olarak çalışması beraberinde, bu kişilerin çalışma şartları nın sadece trafik kurallarına göre değil; aynı zamanda iş hukuku kurallarına göre de düzenlenmesini gerekli kılmaktadır. Bu açıdan konunun sadece iş hukuku veya sadece trafik güvenliği açısından ele alınması eksik değerlendirme ve uygulamalara yol açacaktır.