Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İzmir Şerhi - Würzburg Buluşması:
 Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler Konferansı

Veli Özer ÖZBEK

Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte gerçekleştirilen hukuk reformunun bir sonucu olarak Batı Avrupa Hukuku’ndaki gelişmeler bugüne kadar Türk Hukukçuları tarafından yakından izlenmiş ve bu gelişmeler doktrin üretiminde Türk Hukukçuları’na yardımcı bir işleve sahip olmuştur. Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana ülkemizde hukuk bilimi alanında yaşanan gelişmeler şüphesiz akademik bir birikimin oluşmasını beraberinde getirmiştir. 21’inci yüzyılda gelinen noktada Türk Hukukçuları olarak sahip olduğumuz birikimin yurtdışına da taşınması istikametinde çalışmalar yapılması iki açıdan önem arz etmektedir. Buna göre hem ülkemizin hukuk bilimi alanında kat etmiş olduğu aşamaların yurtdışındaki akademik camialar tarafından da fark edilebilmesi hem de salt hukuk ithal eden bir ülke konumundan sıyrılabilmemiz bu noktada oldukça önem taşımaktadır. Bu tür bir gelişmenin yolu ise bilimsel anlamda yapılacak olan uluslararası araştırmalar, sunumlar ve diğer akademik çalışmalardan geçmektedir.

İşte bu temel düşünce merkezinde Almanya’da ceza hukuku alanındaki saygın bilim adamlarından Sayın Prof. Dr. Dr. Eric HILGENDORF’un daveti üzerine 24- 25.04.2014 tarihlerinde Almanya’nın Würzburg Şehri’nde bulunan Julius- Maximilians Üniversitesi’nde İzmir Şerhi yazarları olarak İzmir Şerhi- Würzburg Buluşması: Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler isimli bir konferans gerçekleştirdik. Bu etkinliğin ana amacını Türk Ceza Hukuku’nun Genel Hükümleri bakımından bugüne dek Türk Hukukçuları ile Türk Yargısı’nın oluşturduğu birikimin yurtdışındaki akademisyenlere ve öğrencilere aktarılması oluşturmuştur. Öte yandan bu etkinlik ile Almanya’da hukuk öğrenimi görmekte olan Türk öğrencilerin Türk Hukuku hakkındaki bilgilerini geliştirmeleri ve ülkemiz ile hukuk bilimi bakımından da bağlantı kurmalarına yardımcı olabilme amacı güdülmüştür. Gerçekleştirilen etkinlik çerçevesinde edindiğimiz izlenimlerde hem Alman meslektaşlarımızın Türk Hukuku’nun da münhasır bir hukuk sistematiği ile var olduğunu fark etmeye başladıklarını hem de Almanya’da hukuk öğrenimi gören Türk öğrencilerin Türkiye’ye ve Türk Hukuku’na olan ilgilerinin ne denli büyük bir potansiyeli içinde barındırdığını gözlemleme fırsatını yakaladık.

Öte yandan 2005 yılında yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun öngördüğü yeni suç genel teorisi sistematiğinin açıklanmasına yönelik olarak ilk baskısını yaklaşık 10 sene önce çıkarmış olduğumuz Türk Ceza Kanunu İzmir Şerhi’nin yazarları olarak Würzburg’da gerçekleştirilen ve kentimizin adı ile anılan bu etkinlik vasıtasıyla kentimizin uluslararası alanda tanınırlığının artmasına bir nebze de olsa katkıda bulunmuş olmanın ayrıca mutluluğunu yaşamaktayız.