Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza İnfaz Hukukunda Güncel Gelişmeler Denetimli Serbestlik Tedbiri Uygulanarak Hapis Cezasının İnfazı - 
Hapis Cezasının İnfazının Ertelenmesi - İzinler - Eş Ziyareti

CURRENT DEVELOPMENTS IN CRIMINAL JUSTICE EXECUTION OF SENTENCES WHILST IMPLEMENTING FREEDOM OF CONTROL MEASURES – ADJOURNING PRISON SENTENCES – PERMITTED LEAVE OF ABSENCE – CONJUGAL VISITS

Fatma KARAKAŞ DOĞAN

Özet: Bu çalışmada, ceza infaz hukuku mevzuatımızda 2012-2013 yıllarında yapılan değişiklik ele alınmıştır. 6291, 6301 ve 6411 sayılı Kanunlar ile yapılan değişiklikler ile getirilen yeni kurumların esasları açıklanmaya çalışılmaktadır. Denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak hapis cezasının, şartla salıverme tarihinden önce toplum içinde infazına olanak sağlanmıştır. Tutuklu ve hükümlüler bakımından yakınlarının ağır hastalık ve ölümleri halinde izin kullanabilmek önem taşımaktadır. İnfaz Kanunumuzda yer alan izinlerden yararlanmanın esasları yeniden belirlenmiş ve uygulamadan doğan bazı sorunlara çözüm niteliğinde eklemeler yapılmıştır. Hapis cezasının infazının ertelenmesine yol açan nedenlerin arttırılmasına gidilmiştir. Son olarak ziyaret usulünde değişikliğe gidilmiştir. Ödüllendirme bölümünde yer verilmek suretiyle mevzuatımıza eş ziyareti kazandırılmış ve kullanılmayan ziyaret sürelerinin topluca kullanılmasına olanak sağlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Hapis Cezasının İnfazının Ertelenmesi, Eş Ziyareti, Mahrem Ziyaret, Aile Ziyareti, Tutuklu ve Hükümlülerin Ziyaretçi Kabul Etme Hakkı, Denetimli Serbestlik Tedbiri Uygulanarak Hapis Cezasının İnfazı, İzin Kullanma Hakkı.

Abstract: In this study, the developments in criminal justice taken place between 2012 – 2013 are discussed. The foundations of the institutions, newly established by virtue of Laws No 6291, 6301 and 6411 will be examined. Conditional release in the community prior to the date of the execution of the sentence is provided by the implementation of freedom of control measures. Upon the death or severe illness of close relatives, prisoners’ use of a permitted leave carries great importance. Additions have been made to the Sentencing Law in order to treat problems arising from the implementation of the Law and allow determined use of the rights of permitted leave. Factors for the adjourment of a prison sentence has also been furthered. Finally, visiting procedures have been changed. Unused visiting times may be used at once and rewarded visits will be provided.

Keywords: Adjournment of Prison Sentence, Conjugal Visit, Confidential Visit, Family Visit, Rights of Prisoners to Accept Visitors, Execution of Sentences Whilst Implementing Freedom of Control Measures, Use of Permitted Leave of Absence.

A. DENETİMLİ SERBESTLİK TEDBİRİ UYGULANARAK HAPİS CEZASININ İNFAZI

6291 Sayılı ve 5 Nisan 2012 tarihli Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanununda değişiklik yapılmasına dair Kanun, 11 Nisan 2012 tarihli ve 28261 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanun ile 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da1 bazı değişikliklere gidilmiş ve mevzuatımıza “denetimli serbestlik tedbiri ile cezanın infazı” isimli bir kurum kazandırılmıştır. 24.1.2013 Tarihli ve 6411 sayılı Kanun ile İnfaz Kanununa geçici m.4 eklenmiştir.

6291 Sayılı K. m.1 ile İnfaz Kanununa, İnfaz K. m.105’den sonra gelmek üzere İnfaz K. m.105/A eklenmiştir. “Denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazı” başlıklı düzenlemeye göre, belirli bir süre ceza infaz kurumunda kalan hükümlülerin, şartla salıverme sürelerinin tamamlanmasından önce salıverilmesine ve hapis cezasının kalan kısmını toplum içinde olağan yaşamını sürdürerek infaz etmesine olanak sağlanmıştır. Düzenleme ile hapis cezasının ceza infaz kurumunda infaz edilmesinden kaynaklanan sakıncaları gidermek, hükümlülerin dış dünyaya uyumlarını sağlamak ve aileleri ile bağlarını geliştirerek güçlendirmek hedeflenmiştir.

İnfaz K. m.105/A-1’de yer alan düzenlemeye göre; açık ceza infaz kurumunda cezasının son altı ayını kesintisiz olarak geçiren veya çocuk eğitimevinde toplam cezasının beşte birini tamamlayan hükümlülerin denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak salıverilmesine karar verilebilir. Hükümlülerin bu düzenlemeden yararlanabilmesi için, koşullu salıverilmelerine bir yıl veya daha az süre kalmış olması ve iyi halli olduklarının tespiti gerekmektedir. Düzenlemeden yararlanmak isteyen hükümlülerin talebinin bulunması halinde, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle toplum içinde infazına karar verilebilir.