Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kişilerin Huzur ve Sükûnunu
 Bozma Suçu (TCK m.123)

TURKISH CRIMINAL CODE IN ARTICLE 123: “DETERIORATION OF PEACE AND ORDER”

Meral EKİCİ SAHİN

Özet: Bu çalışmada TCK m.123’de düzenlenmiş olan “kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçu” karşılaştırmalı hukuk da göz önünde bulundurularak ayrıntılarıyla incelenmiştir. Özellikle ceza hukukunun belirlilik ilkesi açısından problemli olduğunu düşündüğümüz suçun maddi unsuru ve teşebbüs meseleleri üzerinde durulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Huzur ve Sükûnu Bozma, Suç, Teşebbüs, İhmali Hareket, Hukuka Aykırılık.

Abstract: In this study, the crime of the “Deterioration of peace and order” which is regulated Article 123 of the Turkish Penal Code, was exaninated in detail by considering the comparative law. And focused on material element of crime and attempt issues which we think especially problematical in terms of principle of clarity and definiteness of criminal law.

Keywords: Deterioration of Peace and Order, Crime, Attempt to Commit an Offence, Negligence, Contrariety to Law.

I. GENEL OLARAK

Kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçu, Türk Ceza Kanunu'nun ikinci kitap, "Hürriyete Karşı Suçlar" başlığını taşıyan yedinci bölümü m.123'de düzenlenmiştir. Buna göre: "Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması hâlinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir".

5237 sayılı TCK, 765 sayılı TCK'da var olan cürüm- kabahat ayrımını kaldırmıştır. 765 sayılı TCK'da yer alan kabahatlerin bir kısmı, 5237 sayılı TCK kapsamına suç olarak alınırken, diğer bir kısmı 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nda düzenlenmiştir. 5237 sayılı TCK'ya cezai yaptırım gerektiren bir suç olarak alınan kabahatlerden biri de, TCK m.123'de düzenlenmiş olan kişilerin huzur ve sükûnunu bozma fiilidir. TCK m.123, 765 sayılı TCK'nın 547. maddesinde1 düzenlenmiş olan kabahatin karşılığıdır. Bununla birlikte, TCK m.123 ile 765 sayılı TCK'da düzenlenmiş olan m.547 arasında bazı farklar bulunmaktadır. 765 sayılı TCK m.547'de düzenlenmiş olan kabahatin hareket unsuru, "itidal ve muvazene haricinde veya çirkin veya ayıp görünen sair herhangi bir hal ile başkasını alenen incitme veya huzur ve rahatını ihlal etmektir". TCK m.123'de düzenlenmiş olan suçun hareket unsuru ise, "bir kimseye ısrarla telefon etmek, gürültü yapmak ya da hukuka aykırı başka bir davranışta bulunmaktır". 765 sayılı TCK m.547'deki kabahatin oluşabilmesi için, mağdurun huzur ve rahatının bozulması veya alenen incitilmesi gerekirken, TCK m.123'de düzenlenmiş olan suçun işlenebilmesi için mağdurun huzur ve sükûnunun bozulmuş olmasının bir önemi bulunmamaktadır. TCK m.123'de düzenlenmiş olan suçun oluşması için, mağdura huzur ve sükûnunu bozma amacıyla ısrarla telefon edilmesi, gürültü yapılması veya hukuka aykırı başkaca bir davranışta bulunulması yeterlidir. Öte yandan 765 sayılı TCK'da düzenlenmiş olan kabahat re'sen takip edilmekte ve fail onbeş güne kadar hafif hapis veya hafif para cezası ile cezalandırılmaktaydı. Buna karşın TCK m.123'de düzenlenmiş olan suçun takibi şikâyete bağlıdır ve faile yalnızca hapis cezası verilebilir.

Bu çalışmada, 5237 sayılı TCK m.123 ile cezai yaptırım gerektiren bir eylem olarak hukuk sistemimizde yerini alan kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçu, bize göre özellikle tartışmalı olan suçun maddi unsuru ve teşebbüs başta olmak üzere tüm unsurlarıyla birlikte ayrıntılı olarak incelenecektir. Ancak, kanunda suçun nitelikli halleri düzenlenmediği için, çalışmada böyle bir başlığa yer verilmeyecektir.