Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Koşullu Salıverilme ve Denetimli Serbestliğin 
Hapis Cezası ile Bozulması

REVOCATION OF RELEASE ON PROBATION AND SUPERVISED LIBERTY DUE TO THE PRISON SENTENCE

Ersan ŞEN

Özet: Bu çalışmada, koşullu salıverilme ve denetimli serbestliğin hapis cezası ile bozulmasına ilişkin tespit ettiğimiz bazı sorunlara değinilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Hapis Cezası, Koşullu Salıverilme, Denetimli Serbestlik.

Abstract: In this study, we deal with problems identified regarding revocation of release on probation and supervised liberty by the reason of prison sentence.

Keywords: Prison Sentence, Release on Probation, Supervised Liberty.

1. Hükümlünün, hapis cezasının kanunla belirlenen bölümünü ceza infaz kurumunda iyi halli olarak çekmesi kaydı ile cezanın geri kalanını toplu biçimde tamamlaması olarak adlandırılan koşullu salıverilme müessesesi, Ceza İnfaz Kanunu’nun 107 ve 108. maddelerinde düzenlenmiştir.

Koşullu salıverilmenin nasıl geri alınacağı, Ceza İnfaz Kanunu m.107/12’de düzenlenmiştir. Bu hükme göre; “Koşullu salıverilen hükümlünün, denetim süresinde hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suç işlemesi veya kendisine yüklenen yükümlülüklere, hakimin uyarısına rağmen, uymamakta ısrar etmesi halinde koşullu salıverilme kararı geri alınır”. Kanun koyucu, koşullu salıverilmeden önce hükümlü tarafından işlenen suçu ve bu suçun karşılığında verilen hapis cezasının infazını, koşullu salıverilmenin bozulması, yani geri alınması olarak kabul etmemiştir. Koşullu salıverilen hükümlü, denetim süresinde suç işlememeli ve kendisine yüklenen yükümlülüklere uygun davranmalıdır.

Bununla birlikte, koşullu salıverilen hükümlünün daha önce işlediği bir suçtan dolayı hapis cezası ile cezalandırılması ve bunun da denetim süresinde kesinleşmesi durumu her ne kadar Ceza İnfaz Kanunu m.107/12 kapsamına girmemekte ise de, bu yeni cezanın infazının başlaması ile Ceza İnfaz Kanunu m.107’de öngörülen koşullu salıverilmenin şartları da zedelenecektir.