Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İpoteğin Paraya Çevrilmesi Yolu ile Yapılan Takiplerde “Zorunlu Takip Arkadaşlığı”

“Mandatory Foreclosure Fellowship” in Foreclosures of Mortgage

Talih UYAR

“Asıl borçlu” ile “ipotek vermiş olan taşınmaz maliki üçüncü kişi”nin farklı kişiler olması halinde, alacaklı tarafından ‘asıl borçlu’ takipte taraf olarak gösterilmeden (kendisine; “Örnek: 6 İcra Emri” gönderilmeden) sadece ‘taşınmaz maliki ipotek veren üçüncü kişi’ hakkında icra takibinde bulunulabilir mi? Alacaklı tarafından yapılmış olan bu icra takibinin akıbeti nedir?

Asıl Borç, İpotek, İcra Emri, Zorunlu Takip Arkadaşlığı.

In case the “primary obligator” and “third person owner of the mortgaged immovable” are different persons, can the payee perform debt enforcement proceedings only against the “immovable owner third person who gave mortgage” without indicating the “primary obligator” as a party in the foreclosure (without sending “Sample: 6 Enforcement Order”)? What is the outcome of this debt enforcement proceedings made by the payee?

Principal Debt, Mortgage, Enforcement Order, Foreclosure Fellowship.

Giriş

İpotekli alacaklı, borçlu(ları) hakkında ya ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilâmsız takipte bulunur (ipoteğin ilâmsız takip yolu ile paraya çevrilmesini ister) ya da ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilâmlı takipte bulunur (ipoteğin ilamlı takip yolu ile paraya çevrilmesini ister)1

Her iki takip de, alacaklının İİK m.148’e uygun takip talebi ile başlar.

I- a) Alacağı ipotekle (İİK m.23/I) güvence altına alınmış olan alacaklı, ipotek akit tablosunun «kayıtsız şartsız bir para borcu ikrarını» içermemesi halinde, -İİK m.150/ı’daki özel durum dışında- «ipoteğin ilâmsız takip yolu ile paraya çevrilmesi» isteminde bulunabilir.

Bilindiği gibi, ipotek; «doğmuş bir alacak» için kurulabileceği gibi, «ileride doğacak veya doğması ihtimali olan bir alacak» için de -örneğin; işleyecek bir câri hesap veya kredi sözleşmesinin teminatı olarak- kurulabilir (MK mad.881/I). Birinci haldeki ipoteğe; «ana para ipoteği» (=«kesin ipotek»=«sabit ipotek»),2 ikinci haldeki ipoteğe de; «üst sınır ipoteği» (=azami miktar ipoteği»=maksimal ipotek») denilir. İkinci halde, genellikle ipotek akit tablosu, «kayıtsız şartsız bir para borcu ikrarını» içermez. Alacaklının bu durumda izleyeceği yol, «ipoteğin ilâmsız takip yolu ile paraya çevrilmesi»dir.