Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi
 Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı
 Kriminolojik Olgu Araştırmaları – I
 Türkiye’de Uzlaşma Eğilimleri

Veli Özer ÖZBEK

GİRİŞ

Ceza hukukunun temel amacı genel olarak; toplum düzenini korumak, bu düzeni bozacak nitelikte davranışları önlemek ve nihayet bu davranışların işlenmesi suretiyle bozulan toplum düzenini ceza ve güvenlik tedbirlerinin uygulanması aracılığıyla yeniden tesis etmektir. Öyle ki, ceza hukuku doğrudan insan davranışları ve bu davranışların toplum üzerindeki yansımalarıyla ilgilendiği için canlı ve dinamik bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla ceza hukukunun yöneldiği amaca ulaşabilmesi için normatif düzenlemelerin sınırlandırılmış alanında kalmayan, toplumsal gerçekliği yakalayan bir yapıya büründürülmesi gerekmektedir. Bu anlamda ceza hukukunun en önemli tamamlayıcısı şüphesiz ki kriminolojidir. Hatta ceza hukuku ile kriminoloji arasındaki bu güçlü ilişkiyi büyük ceza hukukçusu Hans - Heinrich Jescheck’in şu ünlü sözünde görmek mümkündür: Kriminolojisiz bir ceza hukuku kördür, bunun karşısında ceza hukuku olmadan kriminoloji ise sınırsızdır (Strafrecht ohne Kriminologie ist blind, Kriminologie ohne Strafrecht hingegen uferlos)”. Bu gerçeğe rağmen ülkemizde ne yazık ki kriminolojik çalışmalara gerekli önem verilmemekte ve ceza hukukumuz kriminolojiden yeteri kadar beslenmemektedir.

Bu eksikliği bir ölçüde gidermek adına Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı tarafından, “yaşayan ceza hukuku”nun güncel analizlerini çıkarmak ve ilerleyen dönemlerde yasa koyucu tarafından ceza ceza hukuku alanında yürütülecek çalışmalara yol göstermek adına “Kriminolojik Olgu Araştırmaları” projesi oluşturulmuştur. Bu projenin ilk ayağında CMK’da normatif olarak yer almasına ve kurumsal açıdan desteklenmesine karşın uygulamamızda istenilen düzeye ulaştırılamamış olan “Uzlaşma” konusu ele alınmıştır.

Proje yöneticisi olarak D.E.Ü. Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Veli Özer ÖZBEK başkanlığında 2012 yılı Şubat-Nisan ayları arasında yürütülen “Türkiye’de Uzlaşma Eğilimleri” konulu anket çalışması, Nisan ayında tamamlanmış ve sonuçlar belirlenmiştir.