Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Amerikan Federal Ceza Hukukunda Ekonomik
 Casusluk ve Endüstriyel Bilgi Hırsızlığı Suçu

THE OFFENCES OF ECONOMIC ESPIONAGE AND INDUSTRIAL INFORMATION THEFT IN AMERICAN FEDERAL CRIMINAL LAW

Olgun DEĞİRMENCİ

Özet: Ticari sırlar, yeni fikirlerin gelişmesini sağlamak ve ticari firmalar arasındaki rekabeti sürdürmek açısından önemlidirler. Ticari sırrın ceza hukuku ile korunması ticari sır sahibi açısından elzemdir. Amerika’da 1996 Ekonomik Casusluk Kanunundan önce, ticari sırların ceza hukuku yoluyla korunmasını sağlayacak federal bir ceza kanunu bulunmamaktaydı. Bu çalışmada, Amerikan federal ceza hukukunda ticari sırların korunmasını amaçlayan ekonomik casusluk ve endüstriyel bilgi hırsızlığı suçu, Ekonomik Casusluk Kanunu ışığı altında incelemeye çalışılmıştır. Bu suçlarla korunan hukuksal yararlar ulusal güvenlik ve ekonomik refahtır.

Anahtar Kelimeler: Ekonomik Casusluk, Endüstriyel Bilgi Hırsızlığı, Ticari Sır, Ticari Sırrın Korunması, Amerikan Federal Ceza Hukuku, 1996 Ekonomik Casusluk Kanunu, Ekonomik Refah, Ulusal Güvenlik.

Abstract: Trade secrets are important to protect the development of new ideas and to maintain competiveness between commercial firms. The protection of trade secret by criminal law is very important for owner of trade secret. Prior to the Economic Espionage Act of 1996, there is no federal criminal law in order to protect trade secrets. In this study, the offences of economic espionage act and theft of industrial information aiming to protect trade secrets in American federal criminal law are tried to examine in the light of the Economic Espionage Act of 1996. The protected legal interests by these offences are national security and economic well-being.

Keywords: Economic Espionage, Theft of Industrial Information, Trade Secret, the Protection of Trade Secret, American Federal Criminal Law, Economic Espionage Act of 1996, Economic Well-Being, National Security.

I. GENEL AÇIKLAMALAR

Soğuk savaşın sona ermesinden sonra Amerikan şirketleri yeni bir tehdit ile karşı karşıya kalmışlardır. Önceleri sadece askerî teknolojilere ilişkin sırlara odaklanan istihbarat servisleri, artık ülkelerine yarar sağlayacak her türlü ticari sırları hedef almaya başlamışlardır1. Bununla birlikte Amerikan şirketleri, devlet destekli ticari sır hırsızlığı eylemlerinin yanı sıra, ticari rakipleri tarafından da hedef alınmışlardır2. Bu kapsamda, devletlerarasındaki ticari girişimlerin3 önemi vurgulamak için “ticari görüşmeler, en zor diplomasi şekli olarak silahların kontrolünün yerini almıştır.” ifadesi sıklıkla kullanılır olmuştur4.

Yukarıda belirttiğimiz nedenin yanı sıra ticari şirketlerin, endüstriyel bilgi hırsızlığı veya ekonomik casusluk5 eylemlerinde daha fazla hedef konumuna gelmelerinin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz: Öncelikle soğuk savaşın bitmesi ile beraber devletlerarasındaki anlaşmazlıklar büyük problem olmaktan çıkmıştır. Bu durum ise devletlerin, hedef devlet ile ilişkilerinin bozulması pahasına ekonomik casusluk eylemlerini desteklemesine neden olmuştur. İkinci olarak ekonomik casusluk eylemlerinde, suçun konusu gayri maddi mallardır ve gayri maddi malların hırsızlığı daha kolay gerçekleştirilebilmektedir. Gelişen daha hızlı ve daha az maliyetli suç işlenme şekilleri, söz konusu suçların daha fazla işlenmesine neden olmuşlardır. Üçüncü olarak çalışanların ticari sırlara geçmişte olduğundan daha kolay ve daha hızlı erişmesi gösterilmektedir. Şirket politikalarındaki şeffaflık, ticari sırların korunmasında daha sıkı tedbirleri beraberinde getirmemiş ve çalışanların fail olma olasılıkları artmıştır. Dördüncü neden iş değişikliği veya serbest istihdam yoluyla çalışanların, hizmet verdikleri şirketlerin ticari sırlarına daha fazla vakıf olma ve söz konusu sırları yeni istihdam edildikleri yerlere taşıma şansını kazanmalarıdır. Son olarak bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, ticari sırların saklandığı bilişim sistemlerine uzaktan erişmeyi ve bilgileri edinmeyi olanaklı kılmaktadır6.

Ticari sırların hukuka aykırı yollardan elde edilmesi yöntemleri yıllar itibarıyla farklılık göstermekle birlikte, söz konusu suçların, yoğunluğu artan bir oranda bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlendiğini ifade edebiliriz. Nitekim bu durum, Amerikan Kongresine sunulan raporlarda da kendini göstermektedir7.