Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kasten Öldürme ve Yaralama Suçlarının İhmali 
davranışla İşlenmesi (TCK M. 83, 88)

THE NEGLIGENT OFFENCE TYPE OF THE WILLFUL MURDER AND THE WILLFUL INJURY CRIMES (TCC ART. 83, 88)

Ahmet GÖKCEN

Özet: TCK’da kasten öldürme ve kasten yaralama bakımından suçun ihmali davranışla işlenen şekli, icrai davranışla işlenen şeklinden ayrı ele alınmıştır. Ceza hukukunda geçerli evrensel bir kaide olan kanunilik ilkesi gereğince, kasten öldürme ve yaralamanın hangi şartlarda ihmali davranışla da işlenebileceğinin kanunla düzenlenmesi isabetli olmuştur. Çalışmamızda kasten ihmali davranışla öldürme ve yaralama suçlarının unsurları, özellikle taksirle işlenen öldürme ve yaralama suçlarından farklarına değinilerek ele alınmış ve her iki hükmün uygulama alanının belirlenmesinde kullanılabilecek kriterler ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Suç, İhmal, Kast, Öldürme, Yaralama.

Abstract: The negligent offence types of the willful murder and willful injury are regulated separately from act of commission in TCC. In accordance with the legality principle, which is a universal principle of the penal law, the regulations on conditions of the willful murder and the willful injury with negligent offence is appropriate. In this study the elements of the willful murder and the injury with negligent offence is dealt especially by mentioning the difference from the reckless homicide and the injury, and the criteria to be used to determine the scope of implementation of both provisions tried to be proved.

Keywords: Crime, Negligence, Willful, Murder, Injury.

GİRİŞ

5237 Sayılı TCK’da kasten öldürme ve kasten yaralama bakımından suçun ihmali davranışla işlenen şekli, icrai davranışla işlenen şeklinden ayrı ele alınmıştır. 765 sayılı TCK’da kasten öldürme ve yaralama suçunun ihmali davranışla işlenmesine, ihmali davranışla işlenen suçlarda sorumlu tutulmanın şartlarına ilişkin bir hüküm yoktu. İfade edelim ki, ceza hukukunda geçerli evrensel bir kaide olan kanunilik ilkesi gereğince, kasten öldürme ve yaralamanın hangi şartlarda ihmali davranışla da işlenebileceğinin kanunla düzenlenmesi isabetli olmuştur1.

TCK’nın 83. maddesinde “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, 88. maddesinde ise “kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi” suçu düzenlenmiştir. Ancak TCK’nın bu yeni hükümleri, Türk Hukukçularının eski TCK’nın etkisinden tam olarak kurtulamamış olması sebebiyle geçen süre içinde önemine paralel uygulama alanı bulamamıştır.

“İhmali davranışla kasten öldürme ve yaralama” ile taksirle öldürme ve yaralama suçlarının manevi unsurlarının uygulamada karıştırılması, TCK’nın 85., 89. maddelerinin daha az cezayı gerektirmesi ve uygulamasının yaygın olması; 83. ve 88. maddelerin tatbik alanını önemli ölçüde daraltmıştır.