Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kamu İhale Hukukunda Değişen Şikâyet Müessesesi

Sadettin Doğanyiğit

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun ihale yapılmaması nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya uğrayacağını iddia eden bütün isteklilerin yazılı şikâyet yoluyla inceleme talebinde bulunmalarına imkân sağlanmıştır. Makalede, 22 Haziran 2007 günlü ve 26560 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan düzenleme ile kamu ihalelerine ilişkin yapılacak şikâyet başvuruları açısından yapılan değişiklikler inceleme konusu yapılmıştır.

Hak Kaybı, Şikâyet Başvurusu, Şikayet, İtirazen Şikayet, Şekil Unsuru, Yetkili Temsilci, İddiaların İncelenmesi, Şikâyet Ehliyeti, İnceleme Kriterleri, Dinleme Toplantısı, Yargı Yolu

Giriş

Kamu ihale sürecinin işleyişinde önce idareye sonra Kamu İhale Kurumuna (KİK) şikâyet başvurusu yapılması, yargı yoluna gidilmesinden önce tüketilmesi zorunlu olan yollardandır.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun ihale yapılmaması nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya uğrayacağını iddia eden bütün isteklilerin yazılı şikâyet yoluyla inceleme talebinde bulunmalarına imkân sağlanmıştır.

Görüleceği üzere idareye şikâyet başvurusunun ardından ihalelere ilişkin olarak yapım müteahhidi, tedarikçi ya da hizmet sunucusu tarafından, Kamu İhale Kurumunun nihai kararları üzerine yargıya başvurma hakkının saklı olduğu da belirtilmek suretiyle KİK’e itirazen şikâyet başvurusunda bulunulması mümkündür.