Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bandrol Yükümlülüğüne Aykırılık Suçları (fsek M. 81)

CRIMES OF VIOLATION OF STAMP OBLIGATION 
(Code On Intelllectual and Artıstıc Works Art. 81)

Kerim ÇAKIR

Özet: Bandrol yükümlülüğüne aykırılık oluşturan suçların Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 81’inci maddesinde ne şekilde düzenlendiği, bandrolün nasıl alınacağı, hangi makamlar tarafından verileceği, bandrol yapıştırılması zorunlu olan eserlerin neler olduğu, eser kavramından ne anlaşılması gerektiği, eserde bulunması gerekli olan unsurların neler olduğu incelenmektedir. Ayrıca maddede düzenlenen suç tipleri tek tek ele alınmış olup, bu suçların maddi unsurları, manevi unsurları ve hukuka aykırılık halleri ile suçun özel görünüş şekilleri, yapılan güncel değişikliklerle değerlendirilmiştir. Maddenin sorun teşkil eden kısımlarına vurgu yapılarak uygulamada karşılaşılan güçlükler ve çözüm önerileri de makalemizin konusu oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Bandrol, Eser, Hak Sahipliği, Mali ve Manevi Haklar, Korsan.

Abstract: It is summarized that how the violation of stamp duty crime is organized, how stamp should be received, from which authorities it should be taken, which works are neccesary to be badged, what should be understood from the concept of work and which factors should this work require, based on the article 81 of the Law on Intellectual and Artistic Works. In addition, Not only the crime types that are organized in the article have been studied individually, but also the financial and spiritual elements of these crimes, special appearance shapes within the violation of law have been evaluated with updated changes. With special emphasis on the problematical parts of the article, the difficulties experienced in the process and suggested solutions to these problems are also the subject of our paper.

Keywords: Stamp, Work, Entitlement, Financial and Spiritual Rights, Piracy.

I. BANDROL VE UYGULAMASI

Bandrol uygulamasına ilişkin düzenleme, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun altıncı bölümünde, çeşitli hükümler başlığı altında, eser sahibinin hakları ile bağlantılı haklar ve tecavüzün önlenmesiyle ilgili olarak “haklara tecavüzün önlenmesi” başlıklı 81’inci maddesinde düzenlenmiştir1. Bu maddede fikri haklara ve devletin kayıtlı ekonomisine yönelik gerçekleştirilecek tecavüzlerin engellenmesi ve ihlaller karşısında uygulanacak yaptırımlar belirtilmiştir. Bu yaptırımların başında da FSEK’nun 81’inci maddesinde belirtilen cezai yaptırımlar gelmektedir. İlgili maddede bandrole tabi eserler, bandrol alınması gerektiği halde bandrolsüz olarak satışa sunulan eserler, bandrol alma yöntemleri ve bandrol dolayısıyla işlenebilecek çeşitli suç tipleri yer almaktadır2.

FSEK ile beraber Bandrol Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te de düzenlemeler bulunmakta ve bandrolün tanımı BUİUEHY’in 4’üncü maddesinde yapılmaktadır. Buna göre bandrol, “fikir ve sanat eserlerinin izinsiz çoğaltımlarının ve taklit edilmelerinin önlenmesi amacıyla, süreli olmayan yayınlara, ses ve/veya görüntü taşıyıcıları ile disk ve disketlere alınmış eser nüshaları üzerine yapıştırılan, sökülmesi halinde parçalanan ve yapıştırıldığı malzemenin özelliğini kaybettiren nitelikte güvenlik şeridi içeren holografik özellikli bir güvenlik etiketi”dir.

Yönetmeliğin 1’inci maddesinde bandrolün temel işlevinin ne olduğu da belirtilmiştir. “Amaç” başlığını taşıyan maddede; “bu yönetmeliğin amacı, eser ve hak sahiplerinin haklarının takip edilmesini sağlamak ve mali haklara tecavüzü önlemek amacıyla musiki ve sinema eseri nüshaları ile süreli olmayan yayınlarda zorunlu, kolay kopyalanmaya müsait diğer eser gruplarında ise isteğe bağlı olarak kullanılacak bandrolün temini, kullanımı, uygulamanın denetlenmesi ve bandrol gelirlerinin kullanılması hakkında usul ve esasları belirlemektir” denilmektedir.