Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Görevli Olmayan Yargı Yerine Başvurulması Halinde İdari Dava Açma Süresi

Ünal Demirci

İdari yargıda dava sürelerinin hukuki niteliği üzerinde kısaca durulmuş ve daha sonra, genel idari yargının görevli olduğu uyuşmazlıklarla ilgili olarak diğer yargı düzenleri içinde yer alan mahkemelerde açılan davaların, görev yönünden reddedilmesi üzerine genel idari yargı yerlerinde açılacak davalarda, dava süresinin ne şekilde hesaplanması gerekeceği Danıştay kararları ışığında ele alınmıştır.

Görevsizlik , Genel İdari Yargı, Adli Yargı, Askeri Yargı, Dava Açma Süreleri, Görevsizlikte Ek Süre, Başvuru, Görevsizlik Kararının Kesinleşmesi.

I- Giriş

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununa (İYUK) göre dava açma süresi , özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştay’da ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür (m. 7/1).

Görüldüğü üzere idari yargıda dava açma hakkı, belli sürelerle sınırlandırılmıştır. Bu süreler geçirildikten sonra açılan davalar süre aşımı yönünden reddedilir ve dolayısıyla uyuşmazlığın esası hakkında inceleme yapılmaz.

Bir uyuşmazlığın hangi yargı düzeni içindeki mahkemelerce çözümlenmesi gerektiği hususu, bazen görev konusunda ihtilaflara neden olmakta, iki yargı düzeni arasında çıkan olumsuz görev uyuşmazlığı, Uyuşmazlık Mahkemesinin vereceği karara göre çözümlenmektedir. Hatta kimi zaman görev konusu, aynı yargı düzeni içindeki mahkemeler arasında bile kolaylıkla çözüme kavuşturulamamaktadır. Hal böyle olunca, davacıların görevli olmayan yargı yerlerinde dava açmaları söz konusu olabilmekte; genel idari yargının görevli olduğu bir konuda adli veya askeri yargıda dava açılabilmektedir. Bu gibi durumlarda, genel idari yargı düzeni dışındaki yargı düzeni içinde görülen ve genel idari yargının görevli olduğundan bahisle görev yönünden reddedilip kesinleşen veya Uyuşmazlık Mahkemesinin kararıyla genel idari yargının görevli olduğuna karar verilen uyuşmazlıklarla ilgili olarak dava açma süresinin belirlenmesi önem arz etmektedir.