Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Federal Cezalandırma Yönergesi Işığında 
amerikan Hukuku’nda Cezanın Belirlenmesi ve 
bireyselleştirilmesi

DETERMINATION AND PERSONALIZATION OF THE SENTENCE IN 
AMERICAN LAW IN THE LIGHT OF FEDERAL SENTENCING GUIDELINES

Pınar BACAKSIZ

Özet: Çalışma kapsamında temel olarak ele alınacak metin Federal Cezalandırma Yönergesi’dir. Öncelikle yönergenin hazırlanışına ilişkin genel bilgiler verilecek; ardından Amerikan Hukuku’nda federal düzeyde cezalandırmanın temel prensipleri değerlendirilecektir. Amerikan Sistemi’nin tanıtılmasının yanısıra Türk sistemi ile karşılaştırılması çalışmanın amacını oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Federal Cezalandırma Yönergesi, Cezanın Belirlenmesi, Alternatif Cezalar, Cezaların İçtimaı, Hakimin Takdir Yetkisi

Abstract: Federal Sentencing Guidelines is the basic text that will be discussed in the scope of this work. First general information will be given about the preparation process of the guideline; afterwards basic principles of sentencing in federal level will be discussed. In addition to the introduction of the American system a comparison with the Turkish system constitutes the purpose of this work.

Keywords: Federal Sentencing Guidelines, Determining the Sentence, Alternative Sentence, Concurrence, Discretion of the Judge

GİRİŞ

Cezanın ve ceza hukukunun amaçlarına ilişkin pek çok tartışma yapılmış olmakla birlikte, suçun sübuta ermiş olması durumunda failin mutlaka cezalandırılacak olması karşısında öne çıkan bir diğer konu da faile verilecek cezanın ne şekilde belirleneceğidir. Bu anlamda cezanın adil ve işlenen fiille oranlı olması gerektiği gibi hukuki güvenliği zedelememesi gerekmektedir. Özellikle benzer olaylarda farklı mahkemeler tarafından verilen cezalar arasında önemli farklılıklar bulunması halinde hukuki güvenliğin ve hukuka olan inancın zedeleneceği aşikardır.

Cezanın belirlenmesi ve bireyselleştirilmesi aşamasında faile ve fiile uygun bir cezanın verilebilmesi ve bu konuda ortak bir standardın sağlanabilmesi için her sistem kendi çözümlerini ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın konusunu da birbirinden çok farklı iki sisteme sahip olan Amerikan ve Türk Hukukları’nda cezanın belirlenmesine ilişkin düzenlemeler oluşturmaktadır.

Türk Hukuku açısından cezalara ilişkin esaslar TCK’da yer almakla birlikte Amerikan Hukuku’nda yeknesaklığın sağlanabilmesi için bir yönerge hazırlanmıştır. Federal Cezalandırma Yönergesi adını taşıyan bu yönergede cezalandırmaya ilişkin temel noktalar yer almaktadır.