Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Genital Muayene Suçu 
(türk Ceza Kanunu M. 287)

Crime Of Genital Examination (Turkish Criminal Code Art. 287)

Mehmet Nihat Kanbur

Özet: Genital Muayene suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 287’de ilk kez ayrı bir suç tipi olarak düzenlenmiştir. Bu şekilde, hukuka ve kişinin rızasına aykırı olarak cinsel uzuvlara yönelik tıbbi müdahaleler yasaklanmıştır. Bu çalışmada; genital muayene kavramı ve bu muayeneye yetkili olanlar ve hangi durumlarda genital muayene suçunun oluşacağı incelenecektir. Ayrıca, yasal düzenlemeden ve gündelik uygulamadan kaynaklanan bazı sorunlar da değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler: Genital Muayene, Beden Muayenesi, Bekâret Kontrolü, Kızlık Zarı, Cinsel İlişki, Sağlık Personeli, İlgilinin Rızası.

Abstract: The crime of genital examination is organized for the first time, in the Turkish Penal Code No. 5237, as a separate type of crime in article 287. In this way, the person's consent in violation of law, and medical interventions for sexual limb is prohibited. In this study, the concept of genital examination and those authorized in this examination and the crime of which will occur when genital examination will be examined. Also, some of the problems caused by applications in the legal regulation and will also be evaluated daily.

Keywords: Genital Examination, Physical Examination, Maidenhood Control, Hymen, Sexual İntercourse, Health Staff, Consent Of The Concerned Body

GENEL OLARAK

Genital Muayene suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda sistematik olarak “Özel Hükümler” başlıklı ikinci kitapta “Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler” başlıklı dördüncü kısmın“ Adliyeye Karşı İşlenen Suçlar” başlıklı ikinci bölümünde madde 287’de1 düzenlenmiştir. Suçun “Adliyeye Karşı İşlenen Suçlar” başlığı altında düzenlemesi öğretide bir kısım yazarlar2 tarafından eleştirilmiştir. Bu görüşe göre bu suçun adliyeye karşı işlenen suçlar bölümünde değil kişilere karşı işlenen suçlar bölümünde düzenlenmiş olması gerekmektedir.

765 sayılı TCK zamanında sıkça karşılaşılan ve genç kızların yatılı okul ya da yurt müdürleri veya aileleri tarafından “bekâret kontrolü” veya “kızlık zarı kontrolü”3 adı altında insan onurunu zedeleyici ve kişilik haklarını ihlal eden böyle bir kontrole maruz kalmaları kanun koyucuyu bu tarz fiilleri cezalandırmaya yönelik açık bir düzenleme yapmaya sevk etmiştir. Bu şekilde, muayeneye maruz kalan kişinin psikolojisini olumsuz yönde etkileyen4 bu uygulamanın ceza kanununda ya da sair kanunlarda suç olarak düzenlenmemiş olması eleştirilmekteydi. Hatta bu hususta bahse konu muayenenin kabul edilebilir bir hekim uygulaması olmadığı, aksine çok ciddi bir insan hakkı ihlali olduğu belirtilerek bu muayenelerin yapılmaması gerektiği ileri sürülmüştür5.

5237 sayılı TCK yürürlüğe girmeden önce bu konuda sadece hekimler açısından bir düzenleme mevcuttu. Bu ise kanuni bir düzenleme olmayıp meslek birliğine ait idari bir düzenlemeydi. Buna göre genital muayene yapan bir hekim hakkında, Türk Tabipler Birliği tarafından 47. Genel Kurulunda kabul edilip 01.02.1999 tarihinde yayınlanan, Hekimlik Mesleği Etiği Kurallarının, “Cinsel İlişki Muayeneleri” başlıklı 39. maddesine6 göre hareket edilmekteydi. İlgili madde hekimlerin, savcılıklar ve mahkemeler dışındaki kişi ya da kurumlardan gelen cinsel ilişki muayene taleplerini dikkate almayacaklarına, ilgilinin veya ilgili reşit değilse veli ya da vasisinin aydınlatılmış onamı olmadıkça cinsel ilişki muayenesi yapmayacaklarına hükmedilmekteydi. Bu kurala aykırı davranan hekim ya da hekimler, fiilleri ayrı bir suç oluşturmadığı takdirde7, Türk Tabipler Birliği Disiplin Yönetmeliği hükümlerince cezalandırılmaktaydı8.