Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Fiyatları Etkileme Suçu (TCK m. 237)

İlker Tepe

I. GENEL OLARAK

Fiyatları etkileme suçu, TCK’nın ikinci kitabının üçüncü kısmı olan “Topluma Karşı Suçlar”ın dokuzuncu bölümünü teşkil eden “Ekonomi, Sanayi ve Ticarete İlişkin Suçlar” içerisinde düzenlenmektedir. TCK m. 237’de düzenlenen bu suç; işçiücretlerinin veya besin veya malların değerlerinin artıp eksilmesi sonucunu doğurabilecek bir şekilde ve bu maksatla yalan haber veya havadis yaymak veya sair hileli yollara başvurmak suretiyle işlenmektedir ( m. 237/1). Bunun dışında, yukarıda ifade edilen eylemin gerçekleştirilmesi sonucu besin veya malların değerlerinde veya işçi ücretlerinde artma veya eksilme şeklinde bir değişiklik yaşanırsa ( m. 237/2) veya bu suçu bir ruhsatlı simsar veya borsa tellalı işlerse ( m. 237/3), fiyatları etkileme suçundan dolayı verilecek ceza arttırılır.

TCK m. 237’de düzenlenen fiyatları etkileme suçunun 765 s. TCK’daki karşılığı, 358. maddede düzenlenen yalan haber yayarak fiyatların artıp eksilmesine sebebiyet vermek suçudur. Bunun dışında 765 s. TCK m. 359’da ise, 358. maddede düzenlenen suç için öngörülen bir ağırlaştırıcı sebep düzenlenmiştir. 765 s. TCK m. 358’e göre; yalan haber, bilgi üreterek ve yayarak veya diğer hileli vasıtalarla,

Yasakoyucu bu suçu bir zarar suçu olarak düzenlemişti. Çünkü maddi konuyu oluşturan mal veya hizmet değerlerinin artması ve azalması maksadıyla yalan haber üretmek veya yaymak ya da başkaca hileli bir harekete girişmek eyleminin bu suç kapsamı altında değerlendirilebilmesi için mutlak suretle, eylemin yöneldiği fiyatta bir etkilenme neticesinin doğmuş olması gerekmektedir.