Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Genital Muayene Suçu

Özgür BEYAZIT

GİRİŞ

AİHS’in 3. maddesine göre “hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya işlemlere tabi tutulamaz”. Buna göre mağdurun vücut dokunulmazlığını kısıtlayan, mağduru küçük düşüren, korku ve ıstırabına neden olan Genital Muayene “onur kırıcı” muamele kapsamında değerlendirilmelidir.

Anayasamızın 17/2. maddesi ile “tıbbi zorunluluklar ve kanununda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz” denilmek suretiyle kişilerin vücut bütünlüğünün dokunulmazlığı güvence altına alınmasına rağmen bu konuda 765 sayılı Türk Ceza Kanunumuzda kişilerin rızaları dışında genital muayene işlemine tabi tutulmaları suç olarak öngörülmemişti1. Nihayet 01 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun “Adliyeye Karşı Suçlar” bölümünün 287. maddesi ile hukuka aykırı olarak kişileri genital muayeneye götürmek ve muayene yapmak suç olarak düzenlenmiş ve 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası müeyyide olarak öngörülmüştür.

Genital Muayene suçuna ilişkin madde metninin oldukça kısa olması ve gerekçede de bir açıklamaya yer verilmemesi, uygulamada bazı noktalarda tereddütlere ve sıkıntılara yol açabilecektir. Diğer taraftan uygulamada bu suç tipine pek rastlanmadığından buna bağlı olarak uygulayıcıya yol gösterici Yargıtay kararı bulunmamaktadır.