Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Hırsızlık Suçunun İşlenmesinden Önce Malikin Öldürülmesi Durumunda Mağdurun Tespiti

Hüseyin ERTUĞRUL

I. GENEL AÇIKLAMALAR

Mağdur, gadre uğramış kişi demektir.1 Yani bir haksızlığa giriftar olmuş, bir haksızlıktan etkilenmiş kimsedir.2 Her suçun bir faili olduğu gibi mutlaka bir mağduru da bulunmaktadır.3

Kasten yaralama suçunun mağduru, vücut dokunulmazlığı ihlal edilen kişi iken, hakaret suçunun mağduru ise, hakarete maruz kalan, şeref ve haysiyet hakkı ihlal edilen kişidir. Demek ki, mağdur suçun konusunun kendisine ait olduğu kişi olmaktadır.

Mülga 765 s. TCK döneminde, devletin her suçun mağduru olduğu kabul edilmişti.4 Buna göre, devlet bir hak süjesidir ve her suçun en üst ve birinci derecede mağdurudur. Özgenç’e göre, bu anlayış devleti hak süjesi olarak kabul eden, faşizm ve nazizm düşüncelerinin hukuka yansımış eski bir anlayışın ürünüdür.5 Katıldığımız bu görüşe göre, hak süjesi devlete değil; ancak hak ehliyetine sahip gerçek kişilere ait olmalıdır. Dolayısıyla bir suçun mağduru, gerçek kişi/kişiler olabilmektedir. Tüzel kişiler ise ancak bir suçun, suçtan zarar göreni6 olabilirler, ama fail ve mağduru olamazlar.