Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İşyerinde Duygusal Taciz (Mobbing) ile İlgili Araştırma Perspektifleri

Elif VATANOĞLU

Bu yazının temel hedefi tüm dünyada mobbing ile ilgili yapılmış araştırmaları tararken, Türkiye’de mobbing ile ilgili ne araştırılmış, ne araştırılmamış sorusuna cevap aramaktır.

Mobbing Kavramı

Duygusal taciz (mobbing) kavramı ilk olarak 1960’lı yıllarda; hayvan davranışlarını inceleyen Avusturyalı Etnolog Konrad Lorenz tarafından kullanılmıştır. Lorenz, büyük bir hayvan tehdidine karşı daha küçük hayvan gruplarından gelen karşı tepkiyi (kazların tilkiyi kaçırmaları gibi) ifade etmek amacı ile kullanmıştır (1,2).

Daha sonraları çocukların sınıf içindeki davranışlarını inceleyen İsveçli Sosyolog Peter-Paul Heinemann tarafından 1970’li yıllarda “küçük bir grubun tek bir çocuğa karşı olan çok yıkıcı davranışlarını” ifade etmek amacı ile kullandığı görülmektedir. Heinemann, kurbanı yalıtan ve ümitsizlik nedeni ile intihara kadar götürebilen bu davranışların ciddiyetini anlatan kitabını “Mobbing: Çocuklar Arasında Grup Şiddeti (Mobbing: Group Violence Among Children) 1972 yılında İsveç’te yayınlamıştır (1,2).