Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İşyeri Hekimi Mobbing Karşısında Kurban mı, Kurtarıcı mı?

Turabi YERLİ

I. GİRİŞ

İşyeri hekimi ve mobbing karşısındaki durumunu ele alırken öncelikle Türk Tabipleri Birliği (TTB)’nin konuyla ilgisini ve bunun bağlamını ifade edilecektir. Sonrasında işyeri hekiminin kim olduğu ilgili mevzuata göre yer bulacak ve sonrasında işyeri hekimlerinin deneyim ve görüşleri yer alacaktır.

II. TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ UĞRAŞ ALANLARI

Türk Tabipleri Birliği 6023 sayılı yasayla kurulmuş bir tüzel kişiliktir. Ülkemizde serbest ya da özel sektörde hekimlik yapmak isteyen tüm hekimlerin üye olmak zorunda olduğu illerde tabip odaları olarak örgütlenen bir yapılanmadır. Üyelikle ilgili bürokratik işlemler dışında uğraş alanları aşağıdaki gibidir:

TTB yalnızca hekimlerin sorunları ile ilgili değil aynı zamanda hekimlik ortamı ile, yani ülkemizdeki sağlık sistemi ile, onun geliştirmeyi hedef aldığı toplumun sağlığı ile de zorunlu olarak ilgilidir. Hekimlik hizmeti hedef olarak bir toplumun sağlıklılık durumunun yükseltilmesini alır. Dolayısıyla hizmetin niteliğini tartışmak genel sağlıklılık durumunu tartışmadan ve alandaki ihtiyaçları belirlemeden mümkün değildir. İşçiler de toplumun çok önemli bir bölümünü oluşturduğundan dolayı bu alan özel bir ilgiyi hak etmektedir. TTB konuyla ilgili gerekçelerini işçi sağlığı eğitimleri ile ilgili dökümanlarda şöyle özetliyor: