Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Federal Alman Anayasa Mahkemesinin Online Araştırmalara İlişkin 28 Şubat 2008 Tarihinde Verdiği Karar (Özet)

İlker Tepe

-I-

Davaya konu anayasa şikâyetlerinin konusunu, Anayasayı Koruma Makamlarına verilen farklı veri elde etme süreçlerine başvurma (özellikle bilgi teknolojisi sistemlerinden) ve elde edilen verilerle münasebet kurmaya ilişkin yetkilerin düzenlendiği Kuzey Ren- Vestfalya Eyaleti Anayasayı Koruma Kanunun (AKK) bazı maddeleri teşkil etmektedir.

Dava konusu düzenlemeler, özellikle 20 Aralık 2006 tarihli Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinde Anayasanın Korunmasına İlişkin Kanunda Değişiklik Öngören Kanun ile eklenmiş veya değişikliğe tabi tutulmuştur.

Her iki anayasa şikayetinde AKK. md. 5/2 – 11’in anayasaya aykırılığı iddiasında bulunulmaktadır. Bu düzenleme anayasayı korumayla görevli birimlere iki tür soruşturma tedbirini uygulama imkanı sağlamaktadır. Bunlardan birincisi internet içeriklerinin gizli olarak takip edilmesi ve aydınlığa kavuşturulması (1. alternatif), diğeri ise bilgi teknolojisi sistemlerine (devamında bilişim sistemleri olarak kullanılmıştır) gizli olarak erişimin sağlanmasıdır (2. alternatif).