Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Muhakemesinde Hüküm

Koray Doğan

GİRİŞ

Ceza muhakemesinde temel amaç olan maddi gerçeklik, kendisini tam olarak hükümde gösterebilir. Maddi gerçeğe ne kadar ve nasıl ulaşıldığı hükmün incelenmesi ile anlaşılır. Maalesef uygulamada kanun yolu yargılamasının dosyanın bir bütün olarak incelenmesi yerine sadece hüküm üzerinden yapılıyor olması hükmün önemini bir kat daha artırmaktadır.

Muhakeme sonrasında verilen ve muhakemenin sonucunu içeren hüküm, basit bir ayrımla sanığın cezalandırılıp cezalandırılmayacağını gösterir. Ancak mahkemelerin ve hâkimlerin vermiş oldukları kararlar cezalandırmanın yanında başka unsurlar da içerebilmekte ve bunlar sayesinde çeşitlilik göstermektedir.

Ceza hukukumuzda gerçekleştirilen değişikliklerden hüküm kurumu da etkilenmiştir. Zaten Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunun yenilenmiş olması hükmün de otomatik olarak yenilenmesini sağlamıştır çünkü hüküm bu iki temel kanunda yer alan düzenlemeler sayesinde ulaşılan sentezdir. Örneğin ceza kanununda yer alan kurumların hukuki niteliklerinin değişmesi hüküm kavramının içeriğini de değiştirmiştir. Hüküm ile ceza hukukunun tüm kurumları uyum içerisinde olması gerekliliğine karşın kanaatimizce Hükü