Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Para Biriminin Yanlışlıkla (YTL) Yerine (TL) Olarak Yazılması Senede Bono Vasfını Kaybettirir Mi? (Kıymetli Evrakta Yorum Sorunu)

Coşkun Özbudak

Makalede, (YTL) para biriminin tedavülde olduğu dönemde düzenlenen bir senet üzerinde, yanlışlıkla (TL) para birimi kullanılmasının senedin bono vasfına etkisi tartışılmaktadır. Bonoda bulunması gereken zorunlu unsurlardan "Kayıtsız ve şartsız muayyen bir bedel"in tedavülde bulunmayan bir para birimi ihtiva etmesi durumunda nasıl bir sonuca ulaşılması gerektiği, somut bir olgudan yola çıkılarak, kıymetli evrak hukukunun temel ilkeleri, Yargıtay kararları ve hukuksal yorum yöntemleri ışığında incelenmektedir.

Bono, Senet, YTL, TL, iyiniyet, lafzi yorum, hayatın olağan akışı.

1- Giriş

Bono, Türk Ticaret Kanununda (TTK) düzenlenmiş bulunan bir ticari senet türü olup, hukuki mahiyeti itibarıyla şekil şartları ve etkileri artırılmış soyut bir borç ikrarıdır.1

Bono, Türk Ticaret Kanununun 688 ila 691’inci maddeleri arasında düzenlenmiş ve bonoya uygulanacak birçok husus için, Kanunun poliçe ile ilgili hükümlerine gönderme yapılmıştır (TTK md. 690).

Bu yazıda, para birimi olarak (YTL ) tedavülde iken, bono üzerinde, ödenecek meblağın yanlışlıkla (TL) cinsinden belirtilmiş olmasının bono vasfına ve senet alacaklısının haklarına etkisi incelenecektir.