Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Hukuku Felsefesi Açısından İnsan Onuru ve Mevzuatımız

Yener Ünver

I. KAVRAM

İnsan onuru kavramı g0ünlük konuşma dilinde, politikada, sosyolojide, xpsikolojide, dinsel görüşlerde ve felsefede farklı anlam ve fonksiyonlar için kullanıldığı gibi, hukuk biliminde, hukuk felsefesinde ve hukuk tarihinde ise çok daha anlamda ve farklı fonksiyonlar için kullanılmaktadır1.

İnsan onuru bu kavramının içerik, etki ve gerekliliklerini iyi kavramak için, kavramı benzer diğer kavramlardan ayırmak ve günlük konuşma dilinde kendisine yüklenen içeriklerden ve fonksiyonlardan arındırmak gerekir. Bu nedenle kavramın ele aldığımız anlamı hukuksal olup, tıp ve biyolojinin2, felsefenin3, dinlerin4, kültürün5, arkeoloji6 veya etik biliminin7 bu kavrama yükledikleri anlam değildir; bu alanlardaki anlamlarıyla hukuksal anlamını birbirine karıştırmamak gerekir8.

Ayrıca, sempozyumun ilişkin olduğu alan itibariyle, ağırlıklı olarak hukuk felsefesi anlamı ve bundan ceza hukuku için sonuçlar çıkarmak amacı izlenecek ise de, kavramın hukuk normları ile etkileşimi ve hukuk tarihiyle ilişkisi de burada göz ardı edilmemelidir.