Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Muhakemesi Kanunu’nda 5560 Sayılı Kanun’la Yapılan Değişikliklerin Değerlendirilmesi

Koray Doğan,Veli Özer Özbek

A. GENEL OLARAK

Yürürlüğe girmesinden bugüne kadar geçen yaklaşık yirmi aylık süre içerisinde, son olarak 06.12.2006 tarih ve 5560 sayılı ile yapılan değişikliklerle birlikte, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda altmış iki yerde değişiklik yapılmıştır.

Yapılan değişiklik gerekçeleri de kanunun kısa bir süre içerisinde yürürlüğe girmesinin sakıncalı sonuçları olabileceği yönündeki haklı eleştirileri1 kabul eder niteliktedir: “Geçen zaman içerisinde yukada bahsedilen kanunların uygulanmasında bazı maddeler yönünden tereddütlerin oluştuğu, farklı uygulamaların yapılğı, uygulama birliğini sağlayacak Yartay içtihatlanın da henüz oluşmağı görülmüştür2.” Bir kanunda kısa sürede bu kadar fazla değişiklik yapılması kanunun ilk şeklinin ne kadar çok hatalı hüküm içerdiğinin de göstergesidir.

Ayrıca bir kanunda sürekli değişiklik yapılması, o kanunun uygulanmasında doğan uyuşmazlıkları çözmek yerine o kanunun anlaşılmasını, yorumlanmasını zorlaştırmaktadır. Ayrıca kanunda sürekli değişiklik yapılması, içtihat doğmasına engel olmakta ve hukuka olan güveni sarsmaktadır3.