Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2. Maddesi, (Terör Örgütünün Propagandasını Yapmak Suçu)

Mehmet TAŞTAN

Çalışmayla CMK’nın 250. maddesiyle özel yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin görev alanına giren terör örgütünün propagandasını yapmak suçunun anlamı, hukuki vasıflandırılması ve yerel mahkeme kararlarının temyiz denetimini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesinin konuya ilişkin yaklaşımı değerlendirilmiştir.

Terör, örgüt, terör örgütü, silahlı örgüt, propaganda, örgüt adına suç işleme, övme

GİRİŞ

Terör, kavram olarak, Türkçedeki karşılığı ile “korkutma, yıldırma ve tedhiş” anlamına gelmektedir. Günümüzde çokça kullanılan bir terim olmasına rağmen terörün ortak kabul görmüş bir tanımı bulunmamaktadır. Aslında terör, insanları yıldırmak, sindirmek yoluyla onlara belli düşünce ve davranışları benimsetmek için zor kullanma ya da tehdit etme eylemidir. Terörün en önemli özelliklerinden biri hedefini rasgele seçmesidir. Kurbanın ayrım gözetmeden belirlenmesi, korkunun yayılmasına neden olur. Eğer herhangi birisini hedef alması için özel bir neden yoksa hiç kimse güvenlikte olmayacaktır. Potansiyel hedef kendisini korumak için hiç bir şey yapamaz. Çünkü terörist kendi kurallarına göre yargılar ve kendi seçtiği yer ve zamanda harekete geçer. Bu da terör eylemlerinin önceden tahmin edilemeyeceğini ve keyfiliğini ortaya koyar. Terörün bütün biçimleri için geçerli olan diğer özellikleri ise acımasız, tahrip edici ve ahlâk dışı olmasıdır.

Terör, büyük çaplı korku veren ve bireylerde yılgınlık yaratan bir eylem durumunu ifade ederken; terörizm, siyasal amaçlar için mevcut durumu yasadışı yollardan değiştirmek amacıyla örgütlü, sistemli ve sürekli terör eylemlerini kullanmayı bir yöntem olarak benimseme durumudur.

Terörizm bir ideoloji değil bir stratejidir. Çoğunlukla siyasi olan amaç, bazen sosyal ve ekonomik de olabilmekte, değişik siyasi görüştekiler (aşırı sağ ve aşırı sol kanatlar gibi)tarafından da kullanılmaktadır. Bir azınlığın, hedef aldığı amacı, demokratik ve normal yollarla gerçekleştiremeyeceğini anlayıp dehşet, terör yoluyla topluma korku salarak amacına varmak istemesine “terörizm” denilmektedir.