Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Cezaların Belirlenmesi ve Bireyselleştirilmesi

Koray Doğan

Cezaları öncelikle soyut ve somut ceza şeklinde ikili bir ayrıma tabi tutmak gerekir. Soyut ceza, kanun koyucu tarafından türü, alt ve üst sınırları belirlenen ve bu şekilde ceza kanunlarında yer alan cezalardır1. Somut ceza ise soyut cezanın hakim tarafından somut olaya uygulanması neticesinde belirlenen cezayı ifade eder2. Bu bölümde de hakimin somut cezayı belirlerken kullanacağı kriterler hakkında bilgi verilecektir.

I. GENEL OLARAK

Failin alacağı somut cezayı belirleme aşamalarını aşağıda belirtilen şekilde sıralamak mümkündür. Mahkeme bu sıralamaya uymak zorundadır. Bir aşama tamamlanmadan diğerine geçilmesi mümkün değildir.

II. CEZA TÜRÜNÜN BELİRLENMESİ

Failin işlemiş olduğu suçun karşılığı olarak alacağı ceza belirlenirken, öncelikle ceza türünün saptanması gerekir3. Somut ceza belirlenirken, kanunda suçun karşılığı olarak tek bir ceza öngörülmüşse bu, seçimlik bir ceza belirlenmişse (hapis cezası veya para cezası) bunların içinden seçileni esas alınır. Daha sonra temel cezanın miktarı, aşağıda belirtilen kriterler göz önünde bulundurularak belirlenir ve cezayı etkileyen haller varsa bunlar uygulanır.