Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Muhakemesi Hukukunda (Hukuka Uygun Bir Şekilde Elde Edilmiş) Delil

Feridun Yenisey

Giriş ve plan. 2006/2007 ders yılında Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde „Delil Hukuku“ dersi verdim. Öğrencilerimle birlikte hazırladığımız dönem ödevi, bu makalenin temelini oluşturdu. Yıl içinde Sinan Altunç, Alaattin Karakaya, Eda Salman, Güner Hande Ulutürk, Lokman Akçay, Turgut Arısan, Yusuf Ertemel ve Zeynep Bayram, belli konuları ele alıp incelediler ve yazılı metin haline getirdiler. Bu metinleri sınıfta birlikte okuduk ve belli noktalarda ortak görüşler oluşturduk. Bu bölümleri ben tekrar çalıştım ve büyük değişiklik yapmadan, yeniden ele aldım. Bu yazı böylece oluştu.

Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm (I), ceza muhakemesi hukukunda delil kavramının incelenmesine ayrılmıştır. Bundan sonra delil kategorileri ele alınmıştır: belirti delilleri (II), beyan delilleri (III) belge delilleri (IV) ana hatları ile açıklanmıştır. Son bölüm ise, bu makalenin başlığını oluşturan soruna, „hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş delil“ (V) kavramına ayrılmıştır. Son bölüm Antalya toplantısında tebliğ olarak sunulmuştur.

I - Ceza Muhakemesi Hukukunda “delil” kavramı. 1) Delil tanımı. Her uyuşmazlığın bir maddi olay kısmı, bir de hukuki mesele kısmı vardır. Delil, “yaşanmış bir olaydan arta kalan ve ileride mahkeme önünde suçu kanıtlamak için kullanılacak izler” olup, olayın belirlenmesine yarar.2 Dış âlemde bir fiil işlenir, bu fiil dünya üzerinde izler bıraktığı için delil ile mahkeme önünde ispat edilebilecektir.