Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Irk Ayrımcılığı ve İnternet

İlker Tepe

1. Giriş

Irk ayrımcılığı ve aşırı sağcılık Internet’te geniş bir yayılım alanı bulmaktadır2. Bu durum yetkili makamları da alarm durumuna geçirmiştir3. Aşağıdaki çalışmada, söz konusu içeriklerin ceza hukuku açısından değerlendirilebilmelerini mümkün kılan hukuksal düzenlemeler ve hali hazırdaki reform çalışmaları ortaya konulmaya çalışılacaktır.

2. Ulusal Hukuk

İsviçre ulusal hukukunda ırk ayrımcılığı ve düşmanlığına ilişkin ceza yargılamasının temelini C.K. md. 261* oluşturmaktadır4. İsviçre 21 Aralık 1965 tarihli Irk Ayrımcılığının Her Türünün Engellenmesine İlişkin Sözleşme’ye5 -Irk Ayrımcılığı Sözleşmesi’ne (IAS)- taraf olmak istediği6 ve anılan sözleşmenin 4. maddesi bunu bir yükümlülük olarak kabul ettiği için, anılan maddenin tesisi gerekli görülmüştür. Nitekim İsviçre 1 Şubat 1995 tarihinde yürürlüğe giren CK. md. 261* ile bu yükümlülüğünü kısmen de olsa yerine getirmiştir.7

Tartışma konusu madde esasında altı tipik eylem öngörmektedir. Bunlar; kin ve düşmanlığın ilanı (f.1), aşağılayıcı ve hakaret yönelimi olan ideolojilerin yayılması (f.2), propaganda eylemlerinin organize edilmesi, desteklenmesi ve bu organizasyonlara iştirak (f.3), ayrımcılık veya aşağılama (f.4/1), soykırımın veya insanlığa karşı suçların inkarı, basitleştirilmesi (küçümsenmesi) veya hukuka uygun kabul edilmesi (f.4/2) ve son olarak herkes için münhasır olan bir hizmetin reddi (f.5).