Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sağlık Endüstrisi ve İşletmelerinde Kurumsal Hukuki Sorumluluk

Mehmet Hakan Hakeri

§1. GENEL BİLGİLER

Bu kısa çalışmada, tıp hukuku alanında, bireylerin sorumluluğundan ziyade, sağlık endüstrisinde ve sağlık işletmelerinde kurumların hukuksal sorumluluğu ele alınacaktır. Bu çerçevede özellikle organizasyon kusuru üzerinde durulacak, konu hem hukuki hem de cezai sorumluluk yönüyle irdelenecektir.

Öncelikle hastanelerdeki sorumluluk üzerinde durmakta yarar görüyorum. Bu bakımdan kamu hastaneleriyle özel hastaneler arasında hukuksal açıdan bir ayırım yapmak gerekmektedir. Böylece öncelikle kamu hastanelerinde görev yapan personelin, bilahare de özel hastanelerde görev yapan personelin sorumluluğu incelendikten sonra, kurumsal sorumluluk tartışılacaktır.

Kamu hastanelerinde görev yapan sağlık personelinin çoğu kamu görevlisi statüsündedir. Bunun hem ceza hukuku hem de tazminat hukuku bakımından iki ayrı sonucu bulunmaktadır: İlkin ceza hukuku yönünden, görev dolayısıyla işlenen suçlarda savcılık doğrudan soruşturma başlatamadığından, 4483 sayılı kanun hükümleri gereğince, ilgili hakkında ceza davası açılabilmesi için izin verilmesi gerekmektedir. Tazminat hukuku açısından sonucu ise, kamu hastanesine müracaat eden bir hasta ile hastane ve/veya sağlık personeli arasında bir sözleşme ilişkisinin söz konusu olmamasıdır. Bu nedenle, hastane ile hasta arasında bir kamu hukuku ilişkisi ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla, tıbbi müdahaleden doğan zararlarla ilgili olarak idare hukuku kuralları uygulanacaktır1. Nitekim Anayasa’nın 129/5. maddesine göre,