Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ayakkabı İzinden Failin Tespiti

Günümüzün vazgeçilemez değeri, ‘insan hakları’, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de polis teşkilatına, yaptığı vazifelerin ifası esnasında daha hassas davranma zorunluluğu getirmektedir. Polis teşkilatı açısından insan haklarının uygulama alanları içerisinde uygun sorgulama ve soruşturma aşamalarını gerçekleştirmek için kriminalistik biliminden tam ve eksiksiz olarak faydalanmak ertelenemez bir zorunluluktur. İşte bu zorunluluk 21. Yüzyıla yakışır Türk Polis Teşkilatı adına maddi delillerin değerlendirilmesini, bu bağlamda Kriminal Laboratuvarların ve Olay Yeri İnceleme birimlerinin geliştirilmesini, bu birimlerde görev yapan personelin dünya standartlarını yakalamasını son derece önemli hale getirmiştir. Maddi delillerin değerlendirilmesi, her delilden azami derecede istifade edil-mesi, insan haklarına uygun bir suç soruşturması ve yargılaması için vazgeçilemez bir gerekliliktir.

NEDEN AYAKKABI İZLERİ?

Ayakkabı izleri, ayakkabıların her türlü yüzey ile girdikleri temas neticesinde bıraktıkları taban kısımlarına ait izlerdir. Son zamanlarda suçlular parmak izlerini, yüzlerini, saklayarak soruşturmacılara yardımcı olacak önemli delilleri ve şahitleri yok etmeye çalışmak konusunda bilinçlenmeye başlamışlardır; ancak genelde suçlular ayakkabılarına ait izleri saklamak konusunda bu kadar bilinçli davranmamaktadırlar. ‘Niçin ayakkabı izleri?’ sorusuna verebileceğimiz ilk cevap ‘ayakkabı izlerinin hemen hemen tüm olay yerlerinde bulunabilecek deliller olmasıdır.

Maddi deliller konusunda genel bilgi sahibi olan pek çok insan ayakkabı izlerinin ne derece önemli deliller olduğunu bilmemekle birlikte, bunların kıymet ifade etmeyen deliller olduğunu düşünür;çünkü aynı ayakkabı izini bırakabilecek taban desenine sahip oldukça fazla miktarda ayakkabı bulunduğunu dolayısıyla ayakkabı izlerinin soruşturmada bir işe yaramayacağı kanaatini taşır. Oysa ki gerçek bunun tam tersidir: