Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Suçla Mücadele Politikası Açısından Yeni Ceza Muhakemesi Kanunu

Mesut Bedri Eryılmaz

GİRİŞ

Son zamanlarda, kamu oyunda, Avrupa Birliği ile uyum sürecinde yapılan kanuni düzenlemelerin kolluğun suçla ve suçlularla yaptığı mücadeleyi olumsuz yönde etkilediği ve neticede vatandaşların adalete olan güven duygusunun zedelendiği yönünde fikirler ileri sürülmektedir. Bu düşünce, kolluğun suçla mücadele konusunda iş yapmamak için ürettiği bir bahanemidir? Yada bu süreç, her AB üyesinin üyelik sürecinde yaşadığı kurumsal veya toplumsal tepkilerin yansıması anlamına gelen katlanılması gereken geçici bir süreç midir?

Bu makalenin amacı, suçla mücadele açısından 01 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ile nelerin değiştiğini ve değişmesi gerektiğini ayrıntılı olarak tartışmaktır. Bu yapılarak, yürütülmekte olan soruşturmalarla ilgili olarak, kolluğun yetkilerinin kısıtlandığı, bu nedenle de suç ve suçlularla mücadele etme imkânının azaldığı veya imkansızlaştığı şeklindeki endişelerin ne kadar gerçeği yansıttığı ortaya konacaktır.

I. CEZA MUHAKEMESİ ALANINDA YAŞANAN HUKUKİ DEĞİŞİMİN AMACI NEDİR?

Diğer alanlarda olduğu gibi, ceza muhakemesi alanında da, ülkede yaşanan değişimim amacı, iç hukuku, Avrupa Birliği Hukuku ile uyumlu hale getirmektir. Fakat, bu süreçte dikkati çeken husus, suçla mücadelede, zayıf bir konumda olduğuna inanılan şüpheli ve sanık konumundaki kişilerle, güçlü olduğuna inanılan devletin konumunu eşitleme adına, kişi hak ve özgürlüklerindeki alanın gereğinden fazla genişletilmiş olmasıdır.