Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Adlî Yargının Kayıp-kaçak Bedeline Bakış Açısı

Judicial Justice Viewpoint to Loss-Smuggle Compensation

Yusuf MEMİŞ

Makalede; Elektrik faturaları yoluyla abonelerden tahsil edilen; “Kayıp-Kaçak” bedeline, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun ve Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin bakış açısı incelenmektedir. Ayrıca çalışma; Yargıtay’ın kayıp kaçak bedeline ilişkin en güncel görüşünü yansıtmaktadır.

Kayıp- Kaçak, Teknik Kayıp, Kaçak Kayıp, Elektrik Faturası, Dağıtım Şirketleri, Mesken Abonesi, Ticari Abone, Tarımsal Sulama Abonesi.

In the article, the viewpoint of the Assembly of Civil Chambers of the Supreme Court and the 3rd Civil Chamber of the Supreme Court on the “loss-smuggle” compensation value which was collected from users by means of electric bills. In addition, the study is in position to reflect the Supreme Court’s most updated opinion in relation to the “loss-smuggle” compensation.

Loss-smuggle, Technical loss, Leakage Loss, Electric Bill, Distribution Companies, Residential Customer, Commercial Customer, Agricultural Irritation Customer.

I. GENEL AÇIKLAMALAR

Kayıp-kaçak bedeli son zamanlarda ulusal basında ve sosyal medyada sıkça yer almakta ve bütün elektrik tüketicilerinin başka bir anlamda da ülke geneli gündemini oluşturmaktadır. Elektrik aboneleri her ay faturalarına yansıtılan bir çok kalemden oluşan toplam bedeli ödemektedirler. Elektrik abonelerine gönderilen faturalar incelendiğinde, faturanın; aktif enerji (tüketim), kayıp-kaçak, dağıtım, perakende satış hizmeti, sayaç okuma, iletim sistemi kullanım, enerji fonu, TRT payı, elektrik tüketim vergisi, KDV kalemlerinden oluştuğu görülmektedir.

Kayıp-kaçak uygulaması niçin getirilmiştir ?

Tüketicilere elektrik sağlamaya yönelik hizmet sunumu sırasında, teknik ve teknik olmayan nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve tamamen engellenmesi ve ortadan kaldırılması mümkün olmayan kayıp-kaçağın, belli bir oran ve hedefler doğrultusunda giderek azaltılması için gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik özendirici ve teşvik edici uygulamalarla, kaliteli ve sürekli bir elektrik hizmetinin temini çerçevesinde, gerekli önlemlerin alınması için, elektrik üretim, iletim, dağıtım ve tedarikinde ortaya çıkan ve maliyetin bir unsuru olduğu kabul edilen kayıp-kaçak bedelinin, elektrik piyasası fâaliyetlerinin düzgün yürütülmesinin sağlanması kapsamında abonelere yansıtılacak kayıp-kaçak miktarını belli hedefler doğrultusunda belirleme yetkisi kanunun verdiği genel yetki ve görev çerçevesinde Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumuna verilmiştir.