Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Hasta Hakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin(*) Getirdiği Değişiklikler ve Yenilikler Hakkında Değerlendirme

An Assessment on Changes and Innovations Brought by the Patients Rights Amendment Regulations

Gültezer HATIRNAZ EROL

01.08.1998 tarihli Hasta Hakları Yönetmeliğinin bazı maddelerinde değişiklik yapılması amacıyla “Hasta Hakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, 8 Mayıs 2014 tarihli ve 28994 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

Makalemizde, hasta hakları konusuna kısaca değinilmiştir. Daha sonra, Hasta Hakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle yapılan değişiklikler, yenilikler ve ekler konusunda değerlendirmelere yer verilmiştir. Sonuç kısmında ise bu değişiklikler ve yenilikler konusunda kanaatimiz mevcuttur.

Hasta, Hasta Hakları, Hekim, Aydınlatma, Rıza, Insan Hakları, Hasta Hakları Yönetmeliği, Sağlık Hakkı, Hasta Hakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Hasta Hakları Birimi, Hasta Hakları Kurulları, Müracaat, Şikâyet, Dava, Hasta Hakları Uygulama Yönergesi, Milli Savunma Bakanlığı, Yeterlik Tıbbi Müdahale Bilgilendirme, İlaç, İlaçlar Hakkında Bilgi Verilmesi, Rıza Formu, Engellilerin Aydınlatılması, Çocukların Aydınlatılması, Dünya Tıp Birliği, Biyotıp Sözleşmesi, Türk Medeni Kanunu.

The Patient Rights Amendment Regulation aiming to change some articles of Patient Rights Regulations dated 01.08.1998 is published on the Official Gazetta no.28994 and date 8 May 2014.

In our article, patient rights issue is briefly mentioned. Then, assessments on changes, innovations and additions made with Patient Rights Amendment Regulations is explained. Our opinion on these changes and innovations has taken place in the conclusion section.

Patient, Patient Rights, Physician, Informing, Consent, Human Rights, Patient Rights Regulations, Right to Health, Patient Rights Amendment Regulation, Patient Rights Unit, Patient Rights Council, Application, Complaint, Lawsuit, Patient Rights Implementation Directive, Ministry of Defense, Proficiency, Medical Attention, Briefing, Medicament, Informing About the Medicament, Consent Form, Informing Disabled, Informing Children, World Medical Association, Biomedicine Convention, Turkish Civil Code.

HASTA HAKLARI

İnsan haklarının bir uzantısı olan hasta hakları, insan haklarının sağlık hizmetlerine uygulanması olarak değerlendirilebilir. Ayrıca sağlık hakkının tamamlayıcı unsurları arasında hasta hakları önemli bir yer kaplar1.

Hasta hakları genel olarak kişi ile sağlık kuruluşları arasındaki ilişkileri düzenlemek üzere; kişinin sağlıklı kalma hakkına kendi iradesi dışında herhangi bir engel olmaksızın sahip olması, sağlık hizmetleri verilirken insan haklarının gözetilmesi, hastalara uygulanan tıbbi tedavinin insani boyutunun desteklenmesi, hastanın sağlık hizmetlerinden en üst düzeyde ve eşitlik çerçevesinde yararlanırken karşılaşabileceği zorlukların önlenmesi ve giderilmesi, hasta ile sağlık personeli arasındaki iletişimin geliştirilmesi için tarafların uymakla zorunlu oldukları esas ve kuralları kapsar2.

Sağlıklı olmak, insanların doğuştan kazandıkları vazgeçilmez ve devredilmez haklarının başında gelmektedir. Sağlıklı olmaksızın, bireyin diğer haklarını kullanabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle sağlıklı yaşam hakkının güvence altına alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu düşünceler sonucunda da, hasta hakları kavramı ve bu alana ilişkin hukuki düzenlemeler gelmiştir3.