Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Tüketici Uyuşmazlıklarında Kısmî Dava ve Belirsiz Alacak Davası Uygulaması

Application of Partial Lawsuit and Undetermined Claim Lawsuit With Regards to Consumer’s Incompatibilities

Mehmet Akif TUTUMLU

Hukukumuza 6100 Sayılı HMK ile giren belirsiz alacak davasının kısmî dava ile olan farklarını ortaya koymak tüketici uyuşmazlıkları açısından daha da önem kazanmaktadır. Zira davanın sonuca bağlanması bu ayrıma bağlı olduğu gibi, ıslah ve zamanaşımı kurumunun uygulanması bakımından da iki dava türü arasında farklı sonuçlar söz konusudur.

Kısmî Dava, Belirsiz Alacak Davası, Tüketici İşlemi, Talep Konusu, Hukuki İlişki, Islah, Zamanaşımı.

Exposing the differences between an undetermined claim lawsuit entering into our legal system with the Code of Civil Procedure no.6100 and a partial lawsuit has become crucial also in respect of consumer’s disputes. In as much as concluding a lawsuit depends on this differentiation, there are different conclusions between these two types of lawsuit in respect of application of amendment and prescription.

Partial Lawsuit, Undetermined Claim Lawsuit, Consumer Transaction, Demand Subject, Legal Relationship, Amendment, Prescription.

I. GENEL OLARAK

Türkiye Büyük Millet Meclisinde 07.11.2013 tarihinde kabul edilen 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (TKHK), 28.11.2013 tarihli ve 28835 sayılı Resmî Gazetede yayımlandıktan altı ay sonra, 28.06.2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

6502 sayılı Kanun, tüketici hukukundan kaynaklanan davaları iki kategori altında kabul etmiştir: a) Tüketici işlemleri ile ilgili davalar,1 b) Tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklar.

Uygulanacak yargılama usulüne gelince: Yasa, bu konuda 6100 sayılı HMK’nın altıncı kısmına yollama yapmıştır. Buna göre tüketici mahkemelerinde uygulanacak yargılama yöntemi, basit yargılama usulüdür (6502 s. K. m. 73/4; HMK m. 316-322).