Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bağ-Kur Sigortalılığının Durdurulması: Çakışan Sigortalılığa Kısmi Çözüm

Fatih ARKAN

Aynı zaman dilimine rastlayan farklı nitelikteki çalışmalar, kişinin bağlı olması gereken sosyal güvenlik kurumunun belirlenebilmesinde “çakışan sigortalılık ” sorununu gündeme getirmektedir.

Bağ-Kur Kanununda yapılan bir düzenleme ise bu soruna kısmi çözüm olanağı sunmuştur.

2008 yılında yürürlüğe girmesi beklenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda da aynı içerikte bir hükme yer verilmesinin tasarlandığı bilinmekte olup, bu konular değerlendirilmiştir.

Çakışan Sigortalılık, Çifte Sigortalılık, Öncelikli Sigortalılık, Çatışan Sigortalılık, Ek 19. Madde, Sigortalılığın Durdurulması, Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması, 2007/47 Sayılı Genelge, 1479 sayılı Kanun, 506 sayılı Kanun, 5458 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun, Hizmet Birleştirmesi, Sigortalılık Hallerinin Birleşmesi.

I- Giriş

Ekonomik hayata koşut olarak hızla değişen istihdam ilişkilerinin en yoğun etkilediği alan, hiç kuşkusuz iş ve sosyal güvenlik hukukudur.

“Suya yazı yazmak” ya da “kumdan kaleler yapmak” deyişleri, bu alandaki çabaların, ortaya konulan çözüm önerilerinin pek uzun ömürlü olmadığını açıkça ifade etmektedir.

Bağ-Kur Kanununun yürürlüğe girmesiyle gündeme oturan ve bu güne kadar ulaşan sorunlardan birisi de; uygulamada “çakışan sigortalılık” olarak ifade edilen, aynı zaman dilimi içerisinde veya birbirini izleyen dönemlerde, farklı nitelikteki işlerde (bağımlı ya da bağımsız) çalışanların bağlı olacağı sosyal güvenlik kurumunun belirlenebilmesi noktasında toplanmaktadır1.