Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6552 Sayılı Kanun Sonrası Hizmet Alımı İhalelerinde Kıdem Tazminatı

Severance Payment in Service Procurement Tenders After the Act No. 6552

Murat ARAPGİRLİ

Hizmet alımı ihalelerinde işçilerin kıdem tazminatı tartışmalı bir konu olmuştur. Kıdem tazminatı yaklaşık maliyetin tespit edilmesinde ve sözleşmenin uygulanması aşamasında önem arz etmektedir.

11.09.2014 tarihli ve 29116 (mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre yapılan hizmet alımı ihalelerinde çalıştırılan işçilerin kıdem tazminatı haklarına ilişkin önemli değişiklikler yapılmıştır.

Kıdem Tazminatı, Hizmet Alımı İhalesi, Alt İşveren, Asıl İşveren.

The severance payment of a worker in service procurement tenders is always became a subject of discussion. The severance payment is an important issue in respect of fixation of approximate cost and in stage of implementation of the contract.

With the Act Amending Labour Code No. 6552 and Some Codes and Some Statutory Decree with the Restructuring of Some Public Receivables published on the Official Gazette dated 11.09.2014 and no. 29116 (repeating) made significant amendments in the Public Procurement Act no. 4734 regarding the severance payment rights of a worker being employed in scope of a service procurement tender.

Severance Payment, Service Procurement Tender, Sub-Employer, Primary Employer.

1. GİRİŞ

Kıdem tazminatı, hizmet sözleşmesi belirli hâllerde sona eren işçiye (veya mirasçılarına), duruma göre aynı veya farklı işverenler nezdindeki hizmet süreleri dikkate alınarak, ödenmesi gereken bir miktar para şeklinde tanımlanabilir.1

İş sözleşmesinin sona ermesiyle, iş sözleşmesinden doğan haklar ve borçlar sona ermiş olsa da, ortada manevi bir bağlılık kalır. İşçinin uzun müddet orada çalışmış, emek vermiş olması sonucunda işinden ayrılmasıyla işveren, bu emek vermiş kişiye bir minnet borcu altına girmektedir. Bu minnet borcunu da, Kanun gereğince kıdem tazminatı olarak ödemektedir.2

Kıdem tazminatı 1475 sayılı (mülga) İş Kanununun3 14’üncü maddesinde düzenlenmiştir. 4857 sayılı yeni İş Kanununun4 (İK) geçici 6’ncı maddesine göre, kıdem tazminatı için bir kıdem tazminatı fonu kurulur. Kıdem tazminatı fonuna ilişkin kanunun yürürlüğe gireceği tarihe kadar, işçilerin 1475 sayılı Kanunun 14’üncü maddesi hükümlerine göre kıdem tazminatı hakları saklıdır. Kıdem tazminatı fonu hâlen kurulmadığından kıdem tazminatı bakımından 1475 sayılı Kanunun 14’üncü maddesi yürürlüktedir.